Общинският съвет определи и гласува сума в общ размер до 150 000 лева от собствени приходи на Община Ботевград за подпомагане на домакинствата, пострадали от наводненията в началото на месец юни.


Еднократна финансова помощ ще се отпуска на засегнати в населените места, в които беше обявено бедствено положение – Липница, Новачене, Гурково и Врачеш


При разпределението на парите ще бъде приложен диференциран подход. 


За покриване на щети върху движимо и недвижимо имущество на собственик на засегнат имот, който може да предостави данни за законност или търпимост на имота, обезщетението ще бъде в размер до 2000 лева. 


За собственик на имот, който не може да предостави данни за законност или търпимост, обезщетението ще бъде в размер до 500 лева.  


Предложението направи д-р Марияна Горгачева в качеството си на председател на Постоянната комисия по местно самоуправление и законност.


“Общинското ръководство предостави на нашата комисия целия материал, който е събран. Много труд е положен, за да се опишат всички щети, заявени от пострадалите жителите в наводнените населени места“, заяви тя. 


Засегнатите лица ще кандидатстват със заявление, формуляр от което беше приложен към докладната записка. 


От страна на общинската администрация ще бъде извършена проверка на терен, която да удостовери дали фактите, посочени в заявлението, са реални. 


Общинският съвет определи и състава на временната комисия, която ще разпределя средствата за подпомагане. В нея влизат представители на всички политически партии в местния парламент: Ваня Иванова, Мартин Василев, Цветослав Захариев, Петър Петров, Николина Цолова, Иван Редовски, Цветан Миньовски, Ангел Ангелов, Иван Николов и Росица Милчева. 


За председател на временната комисия беше избрана Ваня Иванова.


В комисията ще има и трима представители на общинската администрация, които ще бъдат определени със заповед на кмета Иван Гавалюгов.