Повече от 1 500 подписа събраха във Врачеш в подкрепа на конкретни искания, които жителите на селото отправят към министър-председателя на страната Николай Денков. 


Подписката започна веднага след наводненията в селото. Днес тя бе окомплектована и изпратена до премиера на Републиката. 


Уважаеми г-н Министър-председател, както Ви е известно село Врачеш е сред населените места, които сериозно пострадаха от наводненията през месец юни. Наводнени бяха приземни етажи, унищожени са покъщнини, зеленчукови градини, малки стопанства, в които са вложени много труд, усилия, време и пари. Но всичко това бледнее пред страха от опустошителната сила на водната стихия и опасенията, че бедствието може да се повтори. Затова ние, долуподписаните жители на селото, настояваме за Вашето съдействие за решаване на най-наболелите проблеми, за които са необходими значителни средства, но с тях ще бъде подобрена жизнената среда на населението. Това се казва в част от обръщението на жителите на Врачеш към министър-председателя на страната. 


В писмото към подписката врачежани настояват държавата да осигури средства за цялостно проектиране и изграждане на канализация в селото и за цялостна подмяна на водопровода, за който има изготвен проект от Община Ботевград, но към момента няма осигурено финансиране. 


На следващо място хората искат да се предприемат незабавни мерки за почистване на коритото на река Бебреш, на която е изграден язовир “Бебреш“, “за което още през миналата година жител на селото е сигнализирал компетентните органи“. Врачежани посочват, че това е видно от документите, които прилагат. Сред тях протоколът с предписанията, изготвен при проверката на експерти от Басейнова дирекция “Дунавски район". До момента те не са изпълнени, се уточнява още в писмото до премиера.


Жителите на Врачеш настояват и за проверка на сечищата в гората над селото, “тъй като при проливните дъждове огромно количество вода се стичаше по склоновете, както и да се предприемат спешни залесителни дейности в този район“.


Хората определят своите искания като напълно основателни и належащи и заявяват, че са в очакване те да бъдат своевременно изпълнени.


Към писмото е приложена подписката, съдържаща повече от 1 500 подписа, и други документи.