Поради огромния приток на води, река Чешковица е излязла от коритото си и е наводнила няколко имота по поречието си в село Врачеш. Откъснат е пътят към Врачешкия манастир, с помощта на техника се възстановява достъпът до него. 


В момента се извършват брегоукрепващи дейности, където е необходимо, отводняват се дерета  от склоновете, предприети са превантивни мерки във връзка с очакваните валежи днес и в утрешния ден.  


 „Положението във Врачеш беше сериозно. Изключително интензивни бяха валежите  във водосбора на река Чешковица. За първи път от 20 години насам, може и повече, такова количество вода премина през  коритото на реката. Със сигурност изключително благоприятно влияние оказа направената преди години корекция по повод наводненията през 2005 год., както  и почистването й през изминалата година. Тъй като коритото беше доста сериозно оширочено, това спомогна щетите да са минимални на фона на количествата, които преминаха през реката. Има щети върху дигите, дори върху част от бетоновата корекция на реката, но това са сравнително дребни проблеми, които в момента се коригират. На място има техника на БКС, ВиК, частни фирми от село Врачеш. В момента те коригират, насипват, заздравяват, брегоукрепват коритото на реката в участъците, в които тя излезе през изминалата вечер“, съобщи кметът Гавалюгов по време на днешния брифинг с медиите.  


Бедстващи хора няма. Щетите са основно върху частни имоти. Подхожда се индивидуални към всеки един случай. На място работят  и екип на пожарна и аварийна безопасност, които  отводняват. Осигурени са достатъчно количество пясък и чували. Местни доброволци и работници на БКС  пълнят чувалите за защита срещу водите.      


„Този път участъкът, който беше наводнен в началото на седмицата, не е засегнат. В бедствието попадна имот извън регулацията на селото, намиращ се в близост до зеленчуковите градини. На място имаше екипи на пожарната и полицията, аз също бях там, както и кметът на Врачеш. Реката премина през имота на хората. Те бяха сериозно уплашени и притеснени. Беше им предложено да бъдат превозени и изместени оттам, да бъдат настанени временно на по-сигурно място, но те предпочетоха да останат в имота си“, разказа кметът Гавалюгов. 


Какво е състоянието на  язовир „Бебреш“?


„Нивото е 2.90 метра под кота преливник. Информацията е официална от напоителни системи. В конкретния случай ВеЦ-ът изиграва положително роля, освен всичките тревоги и притеснения, които създава на жителите на община Ботевград, с оглед предходни ситуации, в които сме изпадали пък за потенциално безводие. Централата работи постоянно. Огромно количество вода минава през нея, което впоследствие влиза в река Бебреш. Това спомага нивото на язовира да не се покачва драстично. То се  наблюдава постоянно от собственика – Напоителни системи“, отговори кметът Гавалюгов. 


Река Бебреш, в участъка на Скравена, е почистена, съобщи още той. „Във вчерашната вечер имаше притеснителна ситуация в кв. Паланката на селото. Посетих на място хората заедно с кмета Методи Драганов. От съседните склонове имаше наводнени имоти, по-скоро просмукващи подпочвени скатни води. Един имот от улица „Ушите“ беше откъснат, тъй като има само един пешеходен мост. Хората преминават през самото корито на реката, за да стигнат до имота си. Имало е  път с твърда настилка, неасфалтов, който от доста години не се използва. Преди три дни започна неговото възстановяване като алтернативен достъп до този обитаем имот“, съобщи Иван Гавалюгов.  


„Река Церовица също беше изчистена в началото на тази година и това действително спомогна да бъдат избегнати по-големи щети. Видяхме къде трябва да бъде продължено почистването на коритото на реката, за да няма последствия от прииждащи води за въпросния имот. Водосборът й е над село Литаково. И когато там има обилни валежи, дори в Скравена и в Паланката да не вали изобщо, така се случи във вторник, приижда огромно количество вода, което за щастие има къде да се отлива и да се влее в река Бебреш“, обясни кметът.