Изключително силно представяне на  22-рото световно първенство по таекуон-до ITF, което се проведе в Астана, Казахстан


12 световни титли -3 златни, 3 сребърни и 6 бронзови медала спечелиха родните състезатели по Таекуон-до  ITF.


Днес рано сутринта те се завърнаха от 10 дневния престой в столицата на Казахстан-Астана.


Николай Петков от ботевградския клуб „Таек-кион“ стана бронзов медалист на спаринг в категория над 92 кг. при мъжете. 


Жребият определи представител на домакините за негов пръв съперник. Ники убедително и категорично победи  казахстанеца Владимир Начайев. Втората среща на нашият състезател бе с Бехруз Саидов от Узбекистан. След видимо превъзходство и водене по точки на нашият състезател, губещия узбек направи силен и непозволен удар, който контузи тежко Ники. Саидов получи най-тежкото наказание - дисквалификация.


Отборния лекар не позволи Николай да продължи участието си и така той остана с бронзов медал в своята категория.


Борислав Витков, който е негов треньор и бе съдия на световното, сподели: 


„Много тежка контузия получи Ники, която го извади от строя за участие в следващите дисциплини. Така отбора загуби още 2 медала, тъй като Николай трябваше да вземе участие в още две дисциплини – силово чупене и специална техника. Саидов е много силен и добре подготвен състезател. Но видя, че губи срещата и постъпи много неспортсменски. Нашият състезател бе по-добре подготвен и личеше ще отиде на финала. Така узбека му отне световната титла.


Въпреки всичко съм доволен от представянето му. Той е дисциплиниран и много отговорен състезател. Надявам се, че ще се възстанови бързо, което е най-важно, за да може да продължи подготовка за следващите си участия.“.


“Николай Петков не е посрещан с фойерверки, не е награждаван дори с грамота. През 2017 год., когато стана световен шампион, местните съветници не пожелаха да внесат докладна за награждаване, с мотива, че Николай е родом от Етрополе и живее там.


Николай тренира от 6-годишен в ботевградския клуб "Таек-кион". Въпреки всички трудности той продължава да тренира, издържа се сам, което не му пречи да е сред световния елит на таекуондото“, припомнят от клуба.