16 проекта за екомобилност на обща стойност 107 млн. лв. бяха подадени за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост чрез МРРБ


16 общини и техни партньори в страната кандидатстват за осигуряване на екологични превозни средства за градски и междуселищен превоз на пътници и подобряване на инфраструктурата. Проектите са на стойност 107 млн. лв. Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез процедурата „Екологосъобразна мобилност“ по Плана за възстановяване и устойчивост. 


Крайният срок за кандидатстване изтече на 2 октомври 2023 г. Предстои оценка на подадените предложения. Проектите ще се изпълняват в партньорство между две и повече местни администрации. 


Проектни предложения за постигане на по-добра и по-екологична свързаност в страната са подадени от Община Казанлък в партньорство с Община Павел Баня, Община Айтос в партньорство с Община Карнобат, Община Асеновград в партньорство с Община Садово, Община Пазарджик в партньорство с Община Пещера, Община Габрово с Община Севлиево, Община Враца с Община Монтана, Община Велинград в партньорство с Община Ракитово, Община Кюстендил с Община Невестино, Община Сливен в партньорство с Община Ямбол, Община Ловеч с Община Троян, Община Самоков в партньорство с Община Ихтиман, Община Хасково в партньорство с общините Свиленград и Харманли, Община град Добрич в партньорство с Община Добричка, Община Петрич в партньорство с общините Сандански и Ботевград, Община Шумен с Община Търговище и Община Перник в партньорство с Община Брезник. 


Освен покупка на нови автобуси и тролейбуси с нулеви емисии (по изключение с ниски емисии), по проектите ще се финансира и изграждането и поддръжката на зарядни станции за превозните средства на обществения транспорт. По програмата ще могат да бъдат разработени и внедрени интелигентни транспортни системи в населените места, които ще позволят автоматизирано управление и контрол на трафика и движението, проследяване на колите на градския и междуградския транспорт с GPS система, автоматизирани системи за продажба на билети и др. 


Предвидено е и въвеждането на мерки за повишаване на безопасността на движение в населените места. На места ще бъдат изградени пешеходни надлези с  достъп за хора с намалена подвижност, допълнително осветление на пешеходни пътеки, изграждане на велоалеи, специални маркировки за намаляване на скоростта на входовете на населените места, поставяне на настилка с различен цвят и текстура, осветени и дублирани пътни знаци, изграждане на разделителни острови и др. Общините ще могат да разработят или актуализират планове за организация на движението в населените места.