Повече от два часа продължи срещата на кандидата за кмет на Ботевград Иван Гавалюгов с жители на Врачеш. Заедно с него бяха и четиримата кандидати за общински съветници от селото – Драгомир Григоровски, който за втори път се кандидатира от гражданското движение МИР за кмет на Врачеш, д-р Цветелина Владимирова, Иван Джундров – собственик на местна фирма за строителни материали, и Мария Ерменкова – общественик, както и Елена Василева – настоящ общински съветник, Еленко Иванов – кандидат за втори кметски мандат на село Трудовец, Тихомир Найденов – собственик на фирма, два мандата общински съветник, ръководител на групата общински съветници от МИР – Ботевград.


Иван Гавалюгов направи кратък отчет за свършеното през втория мандат на територията на Врачеш - довършване ремонта на площада, който придава облик на селото, саниране на кметството, ремонт на главната улица “Трети март“, който ще завърши до три-четири седмици, цялостна подмяна на водопровода и водопроводните отклонения по нея – около 170 на брой, успоредно бе изградена канализация до няколко имота в централната част на селото, до няколко седмици ще бъде доизградена канализацията по ул. “Патриарх Евтимий“, подмяна на довеждащия водопровод от пречиствателната станция на р. Осеница, по улиците “Гурко“ и “Бузлуджа“, частично по ул. “Витиня“. По проект към Държавен фонд “Земеделие“ още през тази седмица ще започне ремонт на другата част от ул. “Витиня“ - от ул.“Ал. Стамболийски“ до ул. “Славейков“, и ул. “Славейков“ – от главната ул. “Трети март“ до ул. “Христо Ботев“. 


Кандидатът за кмет изброи и други улици с частично и изцяло подменен водопровод – “Шипка“, “Малчика“, “Ален Мак“, “Дунав“, “Горски пътник,“ и подчерта, че стриктно се спазва последователността – подменен водопровод, а след това асфалтиране.   


“Остават още улици, за които имаме сигнали, но трябва време и средства. А средствата на Община Ботевград не са безкрайни, те се разпределят и за решаване на проблеми във всички населени места“, посочи Иван Гавалюгов. Той припомни, че Община Ботевград има изготвен проект за цялостна подмяна на водопровода във Врачеш, с издадено разрешение за строеж, и ще се търси възможност за финансирането му.


Кандидатът за кмет наблегна на социалните дейности - “Топъл обяд“, “Личен асистент“, “Домашен патронаж“, “Асистентска подкрепа“, и други, от които се възползват доста жители на селото. Той увери хората, че развитието на тези социални услуги ще продължи и през следващия мандат с подкрепата на общината и държавата. 


Ето какви цели за развитието на Врачеш си поставя още Иван Гавалюгов, ако отново бъде избран за кмет на общината:


- Реализиране на проекта за велоалеята между Ботевград и Врачеш, което започна наскоро с разчистване на трасето и насипване с инертни материали; 


-  Монтиране на улично осветление на републиканския път между Ботевград и Врачеш, като това ще се съгласува със собственика на пътя – Агенция “Пътна инфраструктура“; 


- По-стриктни в прилагане на Наредба №1 и съответните национални разпоредби, които дават правомощия и на кметовете на населените места;


- Надграждане на системата за видеонаблюдение в селото. Към момента във Врачеш има монтирани 12 камери за видеонаблюдение, които, според Иван Гавалюгов, не са достатъчни, но са основа, която трябва да се надгражда; 


- С промвна в Наредба №1, която ще важи за цялата община, ще се въведе забрана за употреба на алкохол на обществени места – градинки, паркове и т.н. Това е добра практика от други общини, “която ще “развърже ръцете“ и на полиция, и на обществения ред да санкционират нарушителите“.


- Изграждане на клуб, който ще може да се ползва и от възрастни, и от млади хора, на малък парк и детска и спортна площадка на мястото на старото основно училище “Васил Левски“;


- Увеличаване на броя на детските площадки в различни краища на селото. В момента се изграждат детска площадка и спортно игрище срещу спирката на Радовец; 


- Преустройството на старото перално помещение на детска градина “Детелина“ в помещение за яслена група. В момента в осъвремененото детско заведение се отглеждат и възпитават повече от 100 деца, което налага то да бъде разширено; 


- Ремонт на двора на ОУ “Отец Паисий“, като за изпълнението ще се търси възможност за външно финансиране.


“Образователната инфраструктура трябва да отговаря за съвременните изисквания за провеждане на качествен образователен процес. Когато имаме добра инфраструктура и добра образователна услуга – детска градина – училище, това е още един фактор, който мотивира младите хора да остават да живеят и отглеждат децата си в съответното населено място. По този начин село Врачеш ще има добро настояще и своето бъдеще“, заяви кандидaтът за кмет на община Ботевград Иван Гавалюгов. 


Кандидатът за кмет на Врачеш Драгомир Григоровски се ангажира с контрол на всички дейности в селото и непрекъснат контакт с неговите жители и общинското ръководство. Той бе категоричен, че освен със сърце и разум, ще управлява и със здрава ръка. 


Последователно се изказаха кандидатите за общински съветници от Врачеш – Иван Джундров, Мария Ерменкова и д-р Цветелина Владимирова.  Общото в изказванията на тримата бе, че кметът на кметство трябва да е изключително деен, да не губи темпо, да идентифицира проблемите и да търси решения, а хората да изискват и да помагат със съвети. 


Според д-р Владимирова един от най-важните проекти през изминалия мандат е ремонтът на болницата. По нейни думи общинското ръководство, реализирайки го приоритетно, е подходило с грижа не само към пациентите, но и към лекарите. Тя каза за себе си, че благодарение на политиката на Община Ботевград да мотивира млади лекари, е специализирала и избрала да работи именно тук в местното лечебно заведение.


Във връзка с постъпили въпроси, от страна на присъстващи на предизборната среща, кандидатът за кмет на Трудовец Еленко Иванов показа как във всеки един момент има възможност да наблюдава през телефона си обществените обекти в селото. Част от камерите в центъра на Трудовец е осигурил лично той с помощта на спонсори. Еленко Иванов сподели и други добри практики от своя първи мандат. 


МИР - Ботевград ще участва с №63 в бюлетината на Местните избори на 29 октомври 2023 г.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!