3 515 000 лева са предвидените средства за дейностите по управление на битовите отпадъци, става ясно от план-сметката, която е внесена за гласуване в Общинския съвет. От тях 979 000 лева са за услугата по събиране на отпадъците и транспортирането им до регионалното депо, 1 180 000 лева – за услугата “обработка и обезвреждане на битовите отпадъци в депото, включително и съответния размер за отчисления по чл. 60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците /отчисления, които всяка община внася към Министерството на околната среда и водите за депониране на твърди битови отпадъци/, 1 418 000 лева – за услугата “поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.


На редовното заседание на местния парламент, което ще се проведе днес, ще бъде утвърден и размерът на таксата битови отпадъци в промили за 2024 година за всички населени места в общината. Той остана непроменен и е както следва:


За нежилищни имоти на предприятия, според количеството битови отпадъци, съобразно вида и броя на съдовете за съхраняването им:
-    за един съд от 1 100 литра за една година, при честотата на извозването два пъти седмично – 4 018 лева;
-    4,4 на хиляда върху облагаемата основа на имотите за поддържане чистотата на имотите на обществените територии.


За нежилищни имоти на предприятия чрез пряко договаряне с фирми, извършващи услугата по сметосъбиране и сметоизвозване:
- 3,4 на хиляда върху облагаемата основа на имотите за обезвреждането на битовите отпадъци в депо;
- 4,4 на хиляда върху облагаемата основа на имотите за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.


За нежилищни имоти на предприятия по реда на чл. 18-Г от Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги на територията на Община Ботевград – 10,0 на хиляда върху облагаемата основа, както следва:
-    за сметосъбиране и сметоизвозване – 2,2 на хиляда;
-    за обезвреждане на битовите отпадъци – 3,4 на хиляда;
-    аз поддържане чистота на обществените на територии – 4,4 на хиляда.


За имоти на граждани и жилищни имоти на предприятия – 3,0 на хиляда върху данъчната оценка на имотите, като разпределението е следното:
-    за сметосъбиране и сметоизвозване – 0,9 на хиляда;
-    за обезвреждане на битови отпадъци в дето -  0,9 на хиляда;
-    за поддържане на честотата на обществените територии – 1,2 на хиляда.


Предплатилите в срок до 30 април 2024 година ползват отстъпка: в размер на 15% за физически лица; в размер на 5% за предприятия; в размер на 5% за физически лица и предприятия, подали декларация по чл. 71, ал. 1 от Закона за местни данъци и такси; 5% за предприятия, допуснати до свободно договаряне на услугата по сметосъбиране и сметоизвозване.