Великденските добавки за пенсионерите не са предвидени, потвърди министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова. Тя заяви, че правителството предпочита трайното повишаване на доходите на пенсионерите, като от средата на годината пенсиите отново ще бъдат увеличени с 11%.


Тази позиция е същата като онази, която бе взета през края на 2023 година, когато правителството не предостави коледни добавки на пенсионерите. Тогавашният финансов министър Асен Василев обясни, че пенсиите вече са били увеличени с 12%, а от 1 юли 2024 година предстои ново увеличение с 11% по швейцарското правило. Така, според него пенсионерите ще получават коледни добавки всеки месец, което е по-справедливо спрямо тях, отколкото да разчитат на подаяние веднъж в годината. Припомняме ви, че именно постът на Асен Василев е един от много спорните за реализиране на ротацията.


Все още не е ясно каква е позицията на ГЕРБ-СДС по въпроса за пенсиите и какво ще се случи при евентуална ротация в управлението.