Как се стигна до уволнението ви?


- На 5 ноември след двуседмични опити да се срещна с президента на клуба Стериянопулос и спортния директор Бане Прелевич, ме извикаха на разговор. Исках да поставя въпроси от жизнено значение за клуба, като например какво се случва със залата, накъде ще върви отборът и моето положение в клуба. Шефовете обаче ме изненадаха с предложение за моето освобождаване. Думите на Стерянопулос бяха, че трябва да се направи нещо и след като не може да смени отбора или нещо друго, ще смени треньора, защото така се правело в Европа.


- Клубът дължи ли ви пари?


- Не съм получавал заплата от 8 месеца. Веднъж ми беше платено през януари. Следващия път получих една заплата за септември и минимален аванс за октомври. След това бях освободен. Научих, че Бане Прелевич е обявил пред отбора, че сме се разделили по взаимно съгласие. Това обаче не беше така. Беше ми трудно да запазя мълчание. Преди да разговарям открито по тези въпроси, трябваше да се консултирам с адвоката си.


- Какво всъщност се случва в клуба?
- Ситуацията е много тежка от доста врем

е. Не знам дали въобще е поправима. Има редица грешки в управлението на клуба. Избирателно се плащат заплатите на играчите, като няма пари за треньора и капитана на отбора. Комуникацията с ръководството беше доста трудна, като си кореспондирахме главно с писма. Намерих преводач, за да няма грешки в преводите на писмата по електронната поща със Стерянопулос. Така беше през март, април и май. В отговор на моите писма получих различни нападки от Стерянопулос, между които, че не съм успял да намеря пари за отбора и че хората, които са около мен, саботират ЦСКА и в частност по-късно появилия се Бане Прелевич.В клуба се случиха доста странни неща.като един от фрапантните случаи беше прекратяването на договора с Людмил Хаджисотиров - Удо. Той беше освободен без основателна причина. Ръководството на клуба твърдеше, че е дал информация за появилите се публикации в пресата, че в ЦСКА не са изплащани заплати. Затова президентът беше решил да го освободи и беше дал разпореждане на пресслужбата да съобщи новината. Тъй като аз не бях съгласен с това решение, поисках незабавна среща, като междувременно задържат новината. За мен Удо беше най-добрият играч в тима. Докато пътувах към срещата, която така и не се състоя, научих, че новината вече е била обявена на медиите. Освободиха го през главата ми. Също толкова безцеремонно беше отношението към моя помощник Тони Дечев и друг ключов играч в тима - Георги Давидов.Буквално се подиграха с тях Жоро получи контузия, която налагаше да не играе един или два мача. Стерянопулос обаче разпореди да влезе в игра и след получения отказ го освободи.


- Колко пари ви дължат от ЦСКА?


- След края на сезона бяха изплатили всички задължения. Поискаха от мен да не подавам декларация, че ми дължат пари. Предложиха ми да разсрочим задължението на клуба към мен за период от десет месеца при подписването на нов договор. Убеждаваха ме дълго, че всичко в отбора ще бъде наред. Бях разколебан, но приех техните условия в името на ЦСКА. Защо мълчах? Истината е, че за близо десет години вече четири пъти изпадам в подобна ситуация.Вярвах, че ще мога да се измъкна. Моето семейство, приятелите ми, както и истински привърженици на ЦСКА, ме помолиха да остана. Започнах да се правя на управленец, на месия. Сбърках. Трябваше да напусна още тогава. След това започна шампионатът и реших да отложа напускането си. Униженията бяха много. По мое настояване предложиха нов договор на Георги Давидов, който беше с два пъти и половина по-ниска заплата, както и да се откаже от четирите заплати, които му дължаха. Той, разбира се, отказа. След това пред целия отбор преди финалната част от сезона излезе едно 26-годишно момиче, което представляваше президента Стерянопулос, и обяви на момчетата, че няма пари от спонсори, защото играят слабо и затова ще им бъдат забавени заплатите. Тогава имахме шанс за финал, но отношението към играчите от страна на собственика на клуба ги демотивира. Донякъде оправдавам поведението му. В България пари за спорт дават само налудничави хора.Тъй че донякъде оправдавам поведението на Стерянопулос. Той е налял в ЦСКА не по-малко от 400 хил. лв. Това са доста пари.


- Какво може да се направи, за да бъде спасен клубът?


- Юридически много трудно може да се направи нещо. Вече е средата на сезона. В момента отборът не отговаря на нивото на Лигата. Нищо лошо няма да се случи, ако отборът бъде изваден от шампионата. Юридически той е собственост на Стерянопулос. Излиза, че Сульо и Пульо могат да притежават клубове. Необходимо е създаването на инициативен комитет от хора, които истински обичат ЦСКА. Те трябва да управляват клуба, а спонсорите да бъдат с ограничени възможности. Така правят във Варна. Отборът там има спонсори, които дават пари, но на практика клубът се управлява от хора, близки до Симеон Варчев. Така те имат сувереност и не зависят от спонсорите. На мен силите ми свършиха в тази битка. Не мога да продължавам повече.


- Какво се случва със залата на ЦСКА на "Българска армия"?


- Взех залата след страхотна битка и много лични връзки. Дадох му я срещу договор, според който трябваше да инвестира в нея между 60 и 80 хил. лв. Първата година беше гратисен период по отношение на наема. Той обаче не направи нищо. В момента залата се руши, баните не работят, тоалетните са неизползваеми, всичко плува в мръсотия. Намерихме строителна фирма, която да инвестира в залата 200 хил. лв. И да продължи да превежда по 50 хил. годишно на детската школа. Хората бяха сериозни и предложиха договор. Стерянопулос обаче отказа да подпише с тях. Същестува юридически механизъм, по който ще го изгоним поне от управлението на залата.


- Възможна ли е промяна в собствеността?


- Не. Той е собственик на пълния пакет акции в ЦСКА. Вероятно, когато купи отбора, е очаквал чрез марката ЦСКА да осигури спонсори, които да издържат клуба, а той като негов собственик от време на време да попълва малки дупки със свои пари. Така е в Гърция и в почти цяла Европа. В България ситуацията е различна. Той трябваше да поеме изцяло издръжката на отбора и това му натежа. Очаквам да ме опровергае тези дни, че е инвестирал в отбора поне 1.2 млн. лв. Първоначално не разбрахме защо Емил Коен даваше толкова пари в ЦСКА. След това всичко се изясни. Сега очаквам същото да се случи и със Стерянопулос и след време да научим истината. Четири пъти вече идват хора, които искат да издържат клуба, но с условие, че получат пълната власт и акциите. В името на ЦСКА се съгласявах.


- Как ще действате оттук нататък?


- Отиваме на съд 100%. Имам договор и ще търся обезщетение. Според контракта трябва да ми изплатят всички дължими суми дотук, включително и всички заплати до края на договора ми - 31 август 2009 г. Друг е въпросът откъде ще вземат тези пари и дали изобщо ще се явят в съда. При последното дело с Удо те не се явиха и съдът вероятно ще вземе решение в полза на състезателя. Откъде обаче ще вземат пари, за да му изплатят задълженията, не знам.В сметките на баскетболния ЦСКА в момента има 0 лв.Не е ясна и ситуацията с осигуряването на хората, които имат договори с баскетболния клуб. Караха ни да подписваме празни договори, върху които по-късно вероятно е била фиксирана минималната работна заплата като осигурителна ставка. Огорчен съм. Принудиха ме да лъжа за състоянието на клуба от януари досега. Разбих авторитета си.