“Раста здрав в чиста околна среда“ – това е наименованието на проекта, с който ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - Ботевград участва в Националния ученически конкурс “Посланици на здравето“. Разработката е изготвена под ръководството на учителите Петя Христова, Ирина Райкова и Милена Николова. Тя е сред номинираните проекти от първа фаза в Националния ученически конкурс “Посланици на здравето“, първа възрастова група 1-4 клас. Допуснатите проекти в тази възрастова група са 13.


Общо 53 проекта на ученици от първи до четвърти класа от цялата страна са касирани от първа фаза в XVI Национален ученически конкурс “Посланици на здравето“. Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Държавната агенция за закрила на детето, Регионалния офис на Световната здравна организация в България, Българския младежки червен кръст и Националния център по обществено здраве и анализи. 


Конкурсът “Посланици на здравето“ е една от инициативите на Министерството на здравеопазването в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора. 


Целта на конкурса е превенция на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нездравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.