Предстои сключване на договор между общините и държавата за саниране на многофамилни жилищни сгради. Дали ще е през този месец, или през август, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството не се ангажираха с конкретни дати. Очакваше се ново редовно правителство, но очевидно такова няма да има. Ако имаме ново служебно правителство, нови министри и зам.-министри, може да има някакво забавяне. 


Ком момента основните обекти, по които работим, са с осигурено финансиране от държавния бюджет. Там нещата се случват наистина ритмично, като финансиране. Имаме още три споразумения, по които трябва да сключим договори. Надявам се това да стане през следващата седмица. 


По Плана за възстановяване и устойчивост имаме сключени договори за Дом за възрастни хора – модернизиране и съществуващата сграда и дострояване, и за Народно читалище “19 февруари“ - въвеждане на мерки за енергийна ефективност.  Нямаме сключени договори само за саниране на многофамилините жилищни сгради, което не се отнася само за община Ботевград. Това обясни кметът Иван Гавалюгов в отговор на въпрос, свързан с финансирането на одобрените проекти за саниране на многофамилни жилищни сгради, който му бе зададен по време на днешния брифинг с местните медии.   


“С нито една община не е сключен договор. Не мога да кажа по какви причини. Ние вече провеждаме процедури по избор на изпълнители, като условието е без осигурено финансиране към настоящия момент, защото осигурено финансиране означава да имаме сключен договор. Надявам се договорите да бъдат сключени в рамките на този месец. С оглед на това, че времето доста напредна, вероятно няма да успеем да завършим, както имахме надежди в началото на годината, всичките 19 сгради през настоящия сезон. Даже мога да кажа, че по-малко вероятно става и да започнем, като имам предвид, че трябва да се изготвят проекти, обясни още Иван Гавалюгов. –Информацията ми не е изчерпателна. Знам, че живущите в тези сгради се интересуват и вълнуват, ние също, разбира се“, добави той.