Прокуратурата привлече втори обвиняем по делото срещу бизнесмена Христо Ковачки. Това е Никифор Вангелов, сочен за един от най-близките до Ковачки. Вангелов е председател на Националната контролна комисия на политическа партия ЛИДЕР и има участие в почти всички фирми на Ковачки. Определена му е мярка за неотклонение парична гаранция от 30 000 лв.

Само ден след като Христо Ковачки стана обвиняем по два текста от Наказателния кодекс, по същото дело прокуратурата повдигна обвинение и срещу сочения за негова дясна ръка Никифор Исталиянов Вангелов. Обвиненията му са за данъчни престъпления в особено големи размери и за сговаряне с друго лице да върши престъпления, чрез които се цели набавяне на имотна облага. Процесуално-следствените действия се извършват под ръководството на прокуратурата, съвместно с дирекция „Противодействие на организираната и тежката престъпност” към Главна дирекция „Криминална полиция”.

Никифор Вангелов е председател на Националната контролна комисия на ПП ЛИДЕР. Името и биографията му са качени на сайта на партия ЛИДЕР, свързана с бизнесмена Христо Ковачки. За Вангелов на сайта пише, че е роден на 21.06.1968 г. в гр. Кюстендил. Завършил Техническия университет - София, специалност Технология на електронното производство. От 2001 г. досега е управител на Минна компания. Изпълнителен директор е на РУМ „Деница”, „Фина механика” ЕООД, „Нова Деница” АД и е заместник председател на Надзорния съвет на Общинска банка. Специалист в областта на маркетинговите комуникации, управление на човешките ресурси и мениджмънта.