Намеренията на общината са през следващата година да започне обновяването и на останалата част от пешеходното пространство.


Ремонтът на площада започна това лято със средства от държавния бюджет. Това обаче е само  първият етап от централната градска част.


За цялостната  реконструкция на пешеходната зона на площада са нужни 10 милиона лева. Тези средства са предвидени в Концепцията за интегрирани териториални инвестиции на Софийска област, съобщи кметът Иван Гавалюгов.


„Все още новината не е обявена официално, но община Ботевград е класирана на първо място в Концепцията за интегрирани териториални инвестиции с около 33 милиона лева. Включени са няколко проекта, сред които е Етап 2 на рехабилитацията на централна градска част. Общата площ на ЦГЧ е около 26 хиляди квадратни метра. В момента в Етап 1 ремонтираме около 7 хиляди квадратни метра. Така че остават 18-19 хиляди кв.м, които са включени в Етап 2. При недостиг на финансиране, можем  да  направим ремонта на по-малки етапи. Но категорично през следващата година продължаваме ремонтните дейности в останалата част“ – заяви кметът Иван Гавалюгов в предаването „Още по темата“.


В момента се изготвя техническия проект, тъй като по условие в КИТИ се кандидатства само с идейни проекти. Очаква се през септември да получим покана да подадем конкретните проектни предложения. След като нашата Концепция за интегрирани териториални инвестиции е одобрена, общината става директен бенефициент.


Освен ремонт на площада, в концепцията за интегрирани териториални инвестиции са включени още средства за благоустрояване на междублокови пространства, строителство на Дом за хора с деменция, на общински блок с жилища и други. Големият въпрос е кога  общината реално ще получи тези средства.


„В последните години се убедих, че очакванията са едно, а реалностите са друго. Ще дам пример с дългоочакваната от гражданите програма за енергийна ефективност на жилищни сгради. Трябваше вече да сме започнали санирането, а ние все още нямаме сключени споразумения с МРРБ. Официалният отговор е липса на капацитет. А дали е реалният – не мога да кажа“ – допълни той. Да припомним, че общината има одобрени 19 жилищни блока за саниране, а до края на септември ще бъдат избрани и фирмите изпълнители.


Що се отнася до средствата по КИТИ, би трябвало след получената покана в тримесечен срок общината да подаде проектни предложения и да сключи споразумение за финансиране. „Като се има предвид поредните парламентарни избори и поредните смени по министерствата, това неминуемо води до забавяне на процесите и процедурите. Казвам го от горчив опит“ – заяви още кметът Иван Гавалюгов.


По думите на кмета ремонтът на първия етап на площада ще завърши през месец ноември т. г.