Информацията за готовността на образователните институции на територията на община Ботевград за новата учебна година бе най-дълго обсъжданата по време на редовното заседание на Общинския съвет в четвъртък. 


Съветничката Петя Кочкова отбеляза, че информацията трябва да се разглежда по-задълбочено, а не само като статистика, цифри и факти, “тъй като образованието е сложен процес в който взаимодействат много фактори". По нейно мнение “тя не е променяна от 2015 год., откогато не са изпълнени основни и важни ангажименти, свързани с качеството на образование в ППМГ “Асен Златаров“, която продължава да бъде на двусменен режим, въпреки изричната забрана на Закона от 2021 год. – всички училища да бъдат на една смяна“.  Кочкова разкритикува двамата съветници, които са учители в гимназията, че не са допринесли за преодоляване на проблема. 


Според нея двусменният режим ще рефлектира върху качеството на знанията на учениците. “Това е твърде голям проблем, по който не се работи, не се засягат тези теми и няма искания от съветниците“, заяви тя. 


Като втори проблем Кочкова изтъкна, че маломерните паралелки в малките училища не се дофинансират от Общината. Поради тази причина те били затруднени пълноценно да обогатяват материалната си база. Тук съветничката отправи критики към кметовете на селата, обвини ги в пасивност. 


На трето място тя постави проблема с районирането за първи клас. Според Кочкова районите трябва да бъдат променени. По нейни думи училище “Вапцаров“ има капацитет и към неговия район трябва да преминат вилна зона Зелин, ул. “Иван Вазов“ и ул. “Божко Божилов“.


Петя Кочкова обвини Община Ботевград и за липсата на здравното осигуряване в училищата. Според нея трябва да се обособят помещения за медицински кабинети и да се намерят медицински лица, които да работят на два или на четири часа. 


Общинският съветник Цанка Маркова, която е главен учител в гимназията, репликира Кочкова, заявявайки, че манипулира за забраната за двусменен режим. По думи на Маркова срокът е удължен заради големи училища, които са на двусменен режим и плавно трябва да преминат на едносменен.


„Разбира се, че се работи за решаването на този проблем и сме подкрепили общинското ръководството, за да бъде решен. Хора от Ботевград обаче дават становище, че тук има достатъчно сгради и ППМГ не е необходимо да се достроява. Вижте резултатите на Природо-математическата гимназия от държавните зрелостни изпити, от национални външни оценявания. Трудно е на децата и на нас, но ние работим професионално и искаме да се реши този проблем“, заяви Цанка Маркова.


Тихомир Найденов, който също поиска думата за изказване, заяви, че докладната вярно и обективно отразява състоянието на училищното образование в общината. “Има още инфраструктурни проблеми, които трябва да бъдат решени. Ние няколко пъти гласувахме докладни за гимназията – и за отпускане на средства за проектиране, и за участие в проекти. И аз считам, че е доста манипулативно да се каже, че нищо не е направено. А пък да се търси отговорност от учителите от нашата група, е да даже смехотворно“, добави той.


Последва реплика от страна на Петя Кочкова: “Учителката така чистосърдечно и добродушно си показа безсилието, че не зависи от нея да се реши този проблем. Разрешено е на софийски училища, които имат над хиляда ученици, но не мисля, че тук ситуацията е такава. След като няма кой да откликне за построяването на стаи или на етаж, а то би могло да има такава възможност, всичко е до желанието на кмета. А би могло да се помисли за план-приема, който да бъде намален и съответно учениците да ползват кабинети, а не тази година да е първата, в която да има кабинетно обучение.“.


Засиленият си интерес към елитната природо-математическа гимназия тя обясни така: “Разбира се, че ме интересува гимназията, тъй като нашите ученици след седми клас, не ми е безразлично този труд, който сме вложили седем години, къде ще отидат и къде ще се реализират, при какви условия. Споделям мнения на родители, които точно това ги притеснява – втората смяна, особено в гимназиален етап и това непълноценно приключване на един етап, и подготовката за реализация и за участие в реалния живот.“.  


“Много се радвам, че докладната предизвика дискусия, а не просто да се приеме така - формално“, отбеляза кметът Иван Гавалюгов. Обръщайки се към Петя Кочкова, той заяви, че изказването й не се основава на факти, а на пореден опит за манипулиране.


Кметът Гавалюгов хронологично проследи конкретни действия, които доказват, че Община Ботевград не е стояла със скръстени ръце по отношение на проблема с двусменния режим на обучение в гимназията. 


“Още миналата година Община Ботевград изготви проект за изграждане на нова учебна сграда към профилираната природо-математическа гимназия. Този проект е внесен до съответния срок в Министерството на образованието и науката за финансиране. Не искам на спекулирам и манипулирам какво и аз съм чул, защото няма да е коректно, но той в резерви, т.е. не беше одобрен, което не означава в бъдеще няма да бъде. Имам такава силна надежда и увереност.  Хора, които се занимават с целия процес по одобряване на такива проекти, твърдят, че през изминалата годината общият финансов ресурс в МОН за построяване на нови сгради е бил силно редуциран“, обясни Иван Гавалюгов. Той бе категоричен, че до края на този мандат  проектът за дострояване на гимназията ще бъде реализиран, като избори няколко възможности за финансиране. 


“По принцип трябваше държавата, в лицето на Министерството на образованието и науката, да осигурят финансиране за дострояване на сграден фонд там, където той е недостатъчен за преминаване към едносменен режим. Нашата гимназия е едно от тези училища. Уверен съм, че такива държавни средства ще бъдат осигурени. Това, което се изисква от Общината, е направено – провеждане на процедура за избор на проектант, изготвяне на проект, който е съгласуван с училищното ръководство, проектът е одобрен, издадено е разрешение за строеж. Остава ни да проведем процедура за избор на изпълнител, без осигурено финансиране, т.е да сме една стъпка напред, когато бъде осигурено, незабавно да започне реализирането на проекта.


Няма да се спирам на десетките обекти, включително и ОУ “Н. Й. Вапцаров“, които се реализират със съдействието на Общината, по отношение подобряване на учебната база“, припомни кметът. 


По повод повдигната тема за районирането, кметът отговори, че възможностите на трите основни училища ще бъдат анализирани, за да се направи балансирано разпределение на първокласниците.


По отношение финансирането на маломерните паралелки, Иван Гавалюгов заяви, че за това не отговарят кметовете на селата, а директорите на училищата. Иван Гавалюгов уведоми, че до момента нито един директор не е сигнализирал, че има финансов недостиг и поради тази причина не може нормално да реализира учебната дейност. 


“Наш основен ангажимент е да подобряване материалната база и го правим, винаги сме се отзовавали и на спешните нужди. Миналата година сменихме дограмата на първия етаж в училището в Новачене. Имаме ангажимент да направим основен ремонт на покрива. За съжаление повечето национални и всякакви други програми ощетяват малките училища, тъй като за основен критерии за участие с проекти за финансиране на инфраструктура е брой ученици“, коментира градоначалникът.