На днешното извънредно заседание на местния парламент Община Ботевград ще поиска съгласието на съветниците да кандидатства с проектни предложения за финансиране на два етапа от одобрения инвестиционен проект за “Хотел с ресторант, тренировъчна зала, спа център, басейн детска площадка и паркинг“.


Единият проект е за изграждане на паркинг – съпътстваща инфраструктура към многофункционална спортна зала “Арена Ботевград“, градски стадион “Христо Ботев“ и към предстоящата за изграждане тренировъчна зала, като част от спортно-тренировъчен комплекс. Паркингът представлява етап 1 от одобрения инвестиционен проект за “Хотел с ресторант, тренировъчна зала спа център, басейн, детска площадка и паркинг“.  


Проектното предложение е на стойност до 2 000 000 лева с включен Данък добавена стойност.


Проектите на общините – бенефициенти, ще се оценяват по методика, детайлно разписана в Програмата за финансово подпомагане на изграждане и обновяване на спортни обекти – държавна и общинска собственост, и формирана от три показателя: индикативен брой ползватели на обекта /капацитет на обекта, в зависимост от това дали съоръжението е за спорт без публика или за спорт с публика; индикативен брой ползватели на обекта, които са деца; обща стойност на проектното предложение, като максимален брой точки се присъждат в случай, че проектът е в диапазона между 500 000 лв. до 2 000 000 лева; време за изпълнение на строително-монтажните дейности – до 18 календарни месеца.


За реализиране на втория етап от одобрения инвестиционен проект –“Изграждане на тренировъчна зала с басейн и спа център“, Община Ботевград възнамерява да кандидатства  по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни проекти за 2024 год., която също е към Министерството на младежта и спорта. 


Общият финансов ресурс по тази програма е 10 000 000 лева. Средствата ще се предоставят при осигурено и споделено от кандидатите финансиране  в рамките от 10 до 50% от стойността на инвестиционния проект. Съгласно условията на програмата, на етап кандидатстване кандидатът трябва да определи размера на самоучастие за изпълнението на проекта. Конкретизирани са и формите, в които  то е допустимо. В докладната до Общинския съвет се посочва, че финансовите средства, представляващи самоучатие от страна на Община Ботевград, ще бъдат осигурени от общинския бюджет, държавния бюджет, кредит от държавен фонд ФЛАГ и други източници.


Всички дейности по проекта, ако бъде одобрен, следва да бъдат изпълнени не по-късно от 30 юли 2027 год. 


Проектните предложения и по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни проекти за 2024 год. ще се оценяват по разписана в нея методика.