От следващата седмица Община Ботевград започва поредна информационна акция по отношение задълженията на собствениците на кучета. Собствениците ще имат гратисен период, в който ще могат да регистрират своите домашни любимци. Ако не го направят, Община Ботевград ще пристъпи към упражняване на контролните си функции и към налагане на санкции. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на днешния брифинг с местните медии.


“Всеизвестен факт е, че основен източник на улични, бездомни кучета са именно собственици, които по някаква причина се отказват от тях или от техните новородени. Без да регламентираме и без да успеем да канализираме целия този процес, винаги ще има бездомни кучета. И въобще от програмите и мерките по овладяване популацията на бездомни кучета няма да има добър резултат“, коментира кметът Гавалюгов.


Той обясни, че Общината предприема тази информационна акция и по повод навършването на една година от функционирането на приюта за временно настаняване на безстопанствени животни. В него са настанени основно кучета. Капацитетът на приюта отдавна е запълнен. 


“Постоянно търсим начин как да го разширяваме, но виждаме, че цялостният ефект върху овладяване популацията на безстопанствени животни, в частност кучета, няма да се постигне, т.е. няма да има ефект, ако не се предприемат действия по регистриране и по възможност кастриране на голяма част от домашните кучета, така че да не могат да се размножават в някои случаи безконтролно или пък техните поколения да бъдат изхвърлени на улицата, както често се случва, за съжаление. Въпреки че Законът е с няколко годишна давност, тези изисквания не са отскоро, ние наблюдаваме изключително пасивно отношение на собствениците на кучета, които не регистрират домашните си любимци. Приемаме го, че е от незнание. И респективно не ги кастрират. Напомням, че Законът предвижда освобождаване от общинска такса на всички кастрирани домашни кучета. Разбира се, Законът за ветеринарномедицинската дейност прави и други изключения за освобождаване от общинска такса. 


Да не се учудват собствениците на кучета, когато на вратата си видят информационна бележка, която ще ги запознае с техните задължения и допълнително предоставения доброволен срок, преди да се пристъпи към налагане на предвидените в Закона санкции за тези, които не са изпълнили ангажимента си за регистриране на домашните кучета. Те трябва да бъдат регистрирани при лицензиран ветеринарен лекар, да получат така наречения паспорт, съответно да бъдат чипирани и обезпаразитени, както и да бъдат регистрирани в общинската администрация, където се заплаща една символична такса – 12 лева. Въпреки това има не повече от 30-40 лв. регистрирани към настоящия момент домашни кучета. Това е една трайна тенденция в годините, която забелязвам, откакто се опитваме да решим казуса с безстопанствените кучета по улиците в населените места на община Ботевград, каза още Иван Гавалюгов. -Беше ни ясно, че само с приют за временно настаняване този въпрос няма генерално да се реши, затова смятаме, че е редно и задължително да пристъпим към останалите действия и мерки, които трябва да предприемем, а именно регистриране на домашните кучета от техните собственици и по възможност кастрирането им, ако няма някаква друга причина, поради която собственикът не желае да извърши това действие, което не е задължително, но го освобождава от общинската такса“, допълни той.


Кметът съобщи, че се предвижда и завишаване на размера на таксата за притежание на домашно куче, но този въпрос, ще бъде дискутиран в Общинския съвет.  


“Приходите от такса за регистриране на домашно куче отиват за издръжка на приюта, за кампании и други дейности за овладяване на популацията на безстопанствените кучета“, уточни Иван Гавалюгов. 


На страницата на Община Ботевград са публикувани законовите задължения на собствениците на домашни кучета за регистрация, идентификация и деклариране пред общината на животните, както и за заплащане на такса за притежаване на домашно куче, които препечатваме:


1. Съгласно разпоредбата на чл. 174, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) собствениците на кучета, навършили 6-седмична възраст, следва да ги представят на регистриран ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика във ветеринарномедицинско заведение, за:


- официална идентификация чрез инжектиране на транспондер (идентификационен микрочип) и издаване на идентификационен документ (паспорт);


- обезпаразитяване и ваксинация срещу болести по кучетата, различни от болестта бяс.


2. Съгласно разпоредбата на чл. 175, ал. 1 от ЗВД за притежание на куче ежегодно се заплаща такса в общината, на чиято територия е постоянният му адрес/седалище. Във връзка с горното и съгласно чл. 46г.,д.,е. от Наредбата на Община Ботевград за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги,  в тримесечен срок от датата на придобиване на куче собственикът подава декларация в Дирекция "Местни данъци и такси". При промяна на декларираните обстоятелства собственикът уведомява за това администрацията като подава нова декларация. Таксата се заплаща ежегодно до 31 март на съответната година или в едномесечен срок от датата на придобиване на кучето, когато то е придобито след 31 март. За кучета, придобити през текущата година, таксата се дължи в размер на 1/12 от годишния ѝ размер за всеки месец до края на годината, включително за месеца на придобиването. Съгласно чл. 175 ал. 2 от такса се освобождават собствениците на: - кучета на лица с увреждания; - служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка; - кучета, използвани за опитни цели; - кучета, използвани от Българския червен кръст; - кастрирани кучета; - кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект; - ловни кучета, собственост на лица, придобили право на лов по реда на Закона за лова и опазване на дивеча. Също така, съгласно чл. 39 от Закона за защита на животните не се заплаща такса за куче с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране.


3. В допълнение напомняме, че съгласно чл. 174, ал. 2, собствениците на кучета, навършили 12седмична, но не повече от 6-месечна възраст, следва да ги представят на регистриран ветеринарен лекар за първоначално поставяне на ваксина срещу болестта бяс. Всяка следваща ваксинация срещу болестта бяс се извършва 12 месеца след предходната.


4. Съгласно чл. 7, ал. 6 от Закона за етажната собственост в отделно обособено поле на книгата на етажната собственост всеки собственик, ползвател или обитател вписва притежаваните или взетите за отглеждане животни, които се извеждат на обществени места, а за кучета – и номера на ветеринарномедицинския паспорт.