От няколко дни работи сайтът prosto.bg, който предлага оптимизирано съдържание за iPhone. Интерфейсът е адаптиран за мобилната версия на браузъра Safari.
Prosto.bg представлява автоматичен RSS агрегат и предлага новини и анализи от различни български сайтове, вкл. и новини за iPhone от iphone-bulgaria.com.
Сайтът използва javascript функциите на Safari, които позволяват еднократно зареждане на всички новини от дадена рубрика,след което материалите се четат, без да се налага включване към мрежата.
Както всички подобни проекти, prosto.bg се финансира от реклама. Идеята на авторите е да сключат партньорство със сайтове, генериращи съдържание, така че да предлагат пълни текстове на новините. Такова партньорство има вече със сайта kafene.net, който се списва от журналисти работили в бившата българска редакция на BBC.
Потреблението на интернет на мобилниустройства се увеличи рязко в САЩ и в Европа след появата на iPhone. Въпреки чене се продава официално в България, по данни от операторите в страната, има поне 5000 смартфона на фирмата с ябълката.
Прогнозите са, че трафикът от мобилен интернет ще расте експоненциално с навлизането на операционната система Android на Google, която също предлага удобна навигация.
Prosto.bg e тестван с браузъра на Android, а вмомента се разработва и версия за Windows Mobile базирани браузъри, съобщиха разработчиците на сайта.