Единайсет български щангисти са били хванати с положителни допинг проби. При това положение националните ни отбори при мъжете и жените по вдигане на тежести няма да вземат участие на Олимпиадата в Пекин, съобщи Gong.bg.

Пробите на спортистите ни са били взети на 8 и 9 юни по време на лагера на мъжете в Асеновград и на жените в Смилян, а след изследването се установило наличие на метандианон (анаболен стероид) в 11-те проби на националите ни. Става въпрос за осем състезатели при мъжете и три при жените.

Заради скандала от Федерацията по вдигане на тежести обяви, че ще оттегли отбора от Игрите в Пекин. Ако и "Б" пробите на българските щангисти се окажат положителни, те ще бъдат наказани от международната федерация.

Във връзка с допинг скандала оперативното бюро на БОК се събира спешно в понеделник, 30 юни, от 11 ч в олимпийската ни централа. На срещата ще бъде поканен и Камен Плочев, председател на Националната комисия за допинг-контрол. По време на форума ще бъде дискутирана и подготовката на делегацията ни за олимпийските игри в Пекин.

Преди известно време подобен скандал връхлетя тима на Гърция, но в техния случай забраненият препарат се оказа грешка на фармацевтична компания, която след това призна и се извини за случилото се.