Възможно е данъчните декларации да идват при гражданите предварително попълнени. Това съобщи Мария Мургина, изпълнителен директор на НАП по време на кръгла маса, организирана от   НАП и Агенция „Митници” на тема „Приходните администрации и данъчната политика -  нови възможности и практически решения”. За да се осъществи идеята са необходими промени в законодателството, но резултатът ще е предварително попълнени декларации за доходите, които НАП изпраща на клиентите си, като данъкоплатецът просто проверява дали са верни изчисленията, подписва се и връща формуляра обратно в НАП. Едновременно с това от приходната администрация предлагат законова промяна, според която всички небанкови заеми между физически лица над 5000 лв. да бъдат декларирани. Тази мярка, според НАП ще ограничи масово използваната практика произхода на доходите да се обосновава с взети заеми от приятели и познати.
В кръглата маса участваха още заместник-министърът на финансите Кирил Желев, народни представители, членове на изпълнителната власт, НОИ, браншови, работодателски и неправителствени организации. 
Глобата за гражданите които не пазят касовите си бележки да бъде значително увеличена спрямо сегашните 5 лв., предлагат още от НАП. Друго предложение от приходната администрация е да се даде възможност на ревизорите да правят ревизии „по аналогия” за осигурителните вноски. В момента ревизорите на НАП могат да определят данъците на определена фирма, чиито документи са загубени или унищожени след анализ на обичайната търговска практика – например съобразно оборотите и печалбите на фирми със сходен предмет на дейност, местоположение и икономически мащаб.