Полицията задържа Петър Драшков – брат на бившия заместник-директор на Държавната агенция за национална сигурност Иван Драшков. Бизнесменът е бил арестуван снощи около 21 часа на контролно-пропускателния пункт Калотина при влизане в страната. Задържан е заради участие в имотна измама в столичния квартал „Стрелбище" за повече от 10 милиона евро.

Обвинението срещу Петър Драшков е за измама в особено големи размери. Служителите на икономическа полиция в Шесто Районно полицейско управление в София от месеци работят по разкриването на престъпна схема за имотни измами.

По конкретното досъдебно производство Петър Драшков е обвинен, заедно с 40-годишната Ивелина Трифонова от София, която го е снабдила с неистински документи. По този начин той е придобил с фалшифициран подпис на кмета Бойко Борисов общинска собственост – 14 декара парцел в столичния квартал "Стрелбище". Имотът се оценява на повече от 10 милиона евро.

Днес главният комисар на МВР Павлин Димитров не допусна възможността, ако заповедта за ареста на Драшков е била в сила, той да е успял да напусне страната. Според него обаче, ако Драшков бе минал през границата с Гърция или Румъния, е възможно да не е бил заловен.

„На вътрешна граница не е задължителен граничният контрол. Там колегите от Гранична полиция го осъществяват по оценка на риска. Така че, всичко е възможно. Бъдете сигурни, че ако актът на прокуратурата е доведен до знанието на полицейските структури, ние е трябвало нещо да свършим, просто щеше да е тези дни”, обясни главен комисар Димитров.

Петър Драшков е в ареста за 72 часа с прокурорска заповед.