Българския лекарски съюз (БЛС) ще внесе в Европарламента информация за проблемите в здравеопазването ни на 15 декември, ако дотогава НЗОК не започне преговори за национален рамков договор.

50 лекари ще внесат на 15 декември информация в Европейския парламент за проблемите в българското здравеопазване, ако дотогава НЗОК не започне преговори за подписване на национален рамков договор за следващата година. Това обяви на пресконференция председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов.

Лекарите настояват касата да изпълни законовите си задължения и да седне на масата за преговори. Те искат още 401 млн. лева от проектобюджета на НЗОК за 2009 г. да не влизат в резервите на БНБ, както е предвидено, а да се използват за здравеопазването. Д-р Кехайов заяви, че ако това не се случи, са възможни ефективни протестни действия.

Ръководството на БЛС възрази и срещу промените в Закона за съсловните организации на лекарите, които предвиждат здравният министър да свиква в едномесечен срок събор на Българския лекарски съюз след като мандатът на настоящото ръководство приключи. Според ръководството на БЛС това е намеса в дейността на съюза.

Андрей Кехайов обяви, че около 15 декември предстои извънреден събор на БЛС, на който ще бъдат обсъдени проблемите в здравеопазването, а между 18 и 21 януари ще бъде насрочен и отчетно-изборен събор, на който ще се избират ръководните органи на съюза.