Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на веригата "Т-маркет" да управлява магазини на бизнесмена Христо Ковачки от веригата "Европа".  Антимонополният орган даде зелена светлина на сделката за продажбата на бизнеса в обектите на Ковачки на литовската "Максима България", собственик на "Т-маркет".
Фактически активите ще останат притежание на Христо Ковачки,  но ще се управляват от "Максима".

Сделката е за 28 магазина "Европа". Веригата "Т-маркет" пък се състои от 27 магазина и след финализирането на сделката тя ще стане една от веригите с най-голяма мрежа - над 50 обекта. Купувачът още не е решил дали да запази марката "Европа", или да промени магазините на "Т-маркет".

Според анализа на КЗК, след приключване на сделката, пазарният дял на "Максима България" ще бъде под 20%. От направеното изследване на всички регионални пазари, засегнати от продажбата, е видно, че на тях доминират главно местни независими търговци с малки по размер търговски обекти и са налице предпоставки за растеж и пазарна консолидация.

По продажби за миналата година "Европа" е на шесто място сред веригите в България. С оборот от около 120 млн. лв. тя е след "Пикадили" (166 млн. лв), "Фантастико" (200 млн. лв.). Най-големите вериги по оборот са "Метро", "Билла" и "Кауфланд".
"Т-маркет" стъпи на българския пазар през 2005 г. За три години изгради мрежа с национално покритие. През тази година компанията купи осем от магазините на "Фамилия" и ги обедини под своята марка - "Т-маркет". Литовците имат амбициозни планове да разширяват още присъствието си, да отварят нови магазини и разработват различни формати.