При посещението си в Узбекистан в началото на ноември президентът Георги Първанов е отстрелял див планински козел „архар". Това е вид, защитен в Червената книга, съобщава електронното издание Фергана.Ру, което е регистрирано и списвано в Москва и се представя като едно от най-популярните, посветени на живота в средноазиатските страни от бившия Съветски съюз.

В Узбекистан подобно деяние се санкционира с глоба от 100 до 300 минимални работни заплати за страната, която е около 15 долара или две години обществено полезен труд. Авторът на статията Сергей Наумов каза пред Дарик, че не разполага със снимки от лова, но беше категоричен, че всичко това е станало с разрешението на властите в страната.

Ето какво още каза Сергей Наумов:

Това са моите компетентни източници, това са източни от Самаркант, Ташкент и други градове в Узбекистан. Тази информация постъпи от няколко човека. Специфика на журналистическата работа в Узбекистан е такава, за съжаление, че понякога не можем да назоваваме нашите източници на информация. Това се прави, само за да навредим на тези хора.

Може би имате някакви снимки от този лов на български президент в резервата?

Ако ги имах със удоволствие бих ги публикувал. Там всичко беше затворено, имало е охрана. Никой нямаше да даде да ги снимаме, това е ясно.

Това се случи с разрешението на нашите власти, без тяхното позволение нямаше да има никакъв лов.

Този лов беше организиран на най-високо държавно ниво. Не мисля, че хората от държавния комитет по охрана на животните с удоволствие са участвали в този лов. Разбира се, че на всички им е било неприятно, че идва висок гост и на него му предоставят под цевта на оръжието животно, което е записано в червената книга на Узбекистан.

По време на посещението си в Узбекистан президентът Георги Първанов е следвал предложената му от домакина програма и през цялото време на визитата е бил придружаван от министър-председателя на Узбекистан, това заявиха от прессекретарят на българския държавен глава