Шефът на Лукойл Академик Валентин Златев, президентът на Барселона Жоао Лапорта и Петрос Кокалис (Олимпиакос) ще участват в Първия форум по проблемите на спорта, организиран от водещия сръбски клуб Цървена звезда. Това съобщава във вчерашния си брой в. "Политика". Конференцията ще се проведе на 8 декември в белградския хотел "Хаят".


Поводът за дискусията е предстоящата приватизация на спортните клубове в Сърбия. В момента законопроектът за приватизацията се обсъжда в парламента. Клубовете в западната ни съседка все още са на държавна издръжка, но предстоят промени.


- Следващата година ще бъде изключително важна, защото ще бъде приет Законът за спорта и окончателно ще се реши по какъв начин да стане приватизацията - коментира Александър Влахович, бивш министър по приватизацията в правителството на покойния Зоран Джинджич. - За нас е много важно да черпим опит от най-добрите, които вече са минали по този път. Въпросът за собствеността е интересен, има различни възможности - клубът да бъде притежание на един човек, както е Олимпиакос, или на група от хора, като Барселона например. Надявам се тази среща на високо ниво да бъде от полза и за нашето правителство