След като се отказа от Формула 1, bTV остава и без другия комерсиален топ продукт - Шампионската лига по футбол. Това потвърждава слуховете, че в телевизията на Мърдок вече се изпълнява заповедта за сериозно затягане на коланите.


Тв 2/Ринг и Диема спечелиха търга за излъчването на Шампионската лига в България от 2009 до 2012 г. Правата са собственост на УЕФА. Мачовете се играят във вторник и сряда, като двете телевизии ще предават едновременно. Тъй като Тв 2 предложи повече пари, тя може да избира по-интересния мач и в двата дни. Обикновено е доста спорно кой е той. В момента бТВ често залага в програмата си двубои, които не се очакват с голям интерес, но в които трябва да участват българи. Така се получи неотдавна с Виляреал - Ман Юнайтед. Бербатов се контузи, не игра, резултатът беше 0:0, а зрителите умряха от скука.


Диема ще дава на живо 112 мача на сезон, но само до 1/4 финалите. Полуфиналите и финалът ще вървят по Тв 2.


Купата на УЕФА, която от догодина ще се нарича Лига Европа, си поделят Ринг и БНТ. Националната телевизия ще излъчва в четвъртък по 15 мача на сезон (избира най-интересния за деня), включително и финала. БНТ притежава и правата за интернет (на територията на България) и за мобилни телефони.


"Не можем да скрием задоволството си. Това не са просто футболни срещи, а марка, която смятаме да развиваме през следващите години", сподели Огнян Димов, генерален директор на Тв 2 Груп. Тя също получава опция за интернет и мобилни телефони.


Якоб Андерсън, изпълнителен директор на каналите Диема и Нова тв, коментира: "След успешното отразяване на Евро 2008 по Диема и Висшата лига по същия канал логична стъпка е закупуването на правата за ШЛ. Това е първенството на най-добрите клубове."
За финал един факт. Вчера следобед от пресофиса на УЕФА заявиха, че нямат информация дали правата за България са продадени.

 

Рекламите са наш проблем

Ивайло Гюров
изпълнителен директор на Ринг тв

- Какво очаквате от Шампионската лига?
- За такъв проект ще ни трябват доста млади хора с идеи, защото същинската работа тепърва предстои. Имаме много планове за развитие на тези марки. Не смятаме да се ограничим само с излъчването им. Нямаме право да коментираме цената, това е условието на УЕФА. Че печелим търга, разбрахме в сряда следобед, но помолиха да изчакаме, да не съобщаваме, докато не пуснат тяхното съобщение. Цялата програма е разделена на различни пакети. Във вторник е един пакет, в сряда - друг. В зависимост от това кой каква цена предлага, се определя победител за всеки от тях. Беше теоретично възможно една телевизия да даде най-висока цена за вторник, друга - за сряда. Ние сме предложили най-висока и за двата дни, после е Диема.
- Не се ли разпокъсват рекламните постъпления? С Диема излъчвате едновременно мачове от един и същ турнир.
- Това е наш проблем. По начина, по който сме опаковали нашето предложение, за нас всичко е наред.
- Има ли точно разделение - ШЛ по Тв 2 и Купа на УЕФА по Ринг?
- Принципно да, но може да правим размествания. Някои от мачовете за Купата на УЕФА могат да вървят по Тв 2, ако преценим, че там ще има повече постъпления от реклами. Длъжни сме да пуснем в нашия сайт в интернет всички мачове от ШЛ