Правителството даде съгласието си да бъдат купени 15 стационарни установки за контрол на скоростта на движението на пътищата и 30 контейнера за монтажа им.
Установките ще бъдат оборудвани със съответния софтуер за подобряване на състоянието на безопасността на движението по пътищата и реализация на административно-наказателната дейност.
Покупката е по предложение на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението и ще се финансира с 886 200 лв. от Гаранционния фонд по Кодекса за застраховането.
Кодексът предвижда 5% от средствата на фонда, събрани през предходната година по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, да се изразходват за инвестиционни разходи за техника и информационни и комуникационни технологии за подобряване на безопасността на движението по пътищата.
Анализът на причините за тежките пътнотранспортни произшествия с убити и ранени хора в България показват, че едно от основните нарушения за загуба на управление е превишената и несъобразена скорост. Скоростта е и основният показател, от който зависи степента на увреждане на човек при ПТП.
Именно затова е предложението за оборудване на голяма част от пътната мрежа с автоматични средства за контрол. Благодарение и на тях, във Франция, Великобритания, Португалия и др. страни е постигнато съществено намаление на жертвите от катастрофи, съобщиха от правителствения пресцентър.