Кризата с цените на пазара на горивата отново повдига на преден план въпроса с държавния монопол при продажбата на алкохол, като сериозен източник на приходи за руската хазна.

В съветско време данъкът върху продажбата на алкохол бе до 25% от приходната част на бюджет, припомня MIGnews.

Сега в момента, с намаляване на приходите от продажбата на нефт, финансовото ръководство на страната отново се обръща към по-традиционните източници за попълване на пробойните в хазната.

Доходите в руския бюджет от продажбата на алкохол за 2006 година бяха 60 милиарда рубли.

Според приблизителни оценки около 50% от потребявания в Русия алкохол е произведен в домашни условия и незаконно се търгува на черния пазар, т.е. загубата от неполучени данъци възлиза също на над 60 милиарда рубли.

Към това могат да бъдат прибавени и чисто икономическите загуби при смърт и болест, свързани с употребата на некачествен алкохол.

Важността на това да се въведе строг контрол и ред в алкохолния пазар се осъзнава на всички нива на властта във Федерацията и се ръководи от най-високо ниво.

Премиерът Виктор Зубков миналата седмица проведе специално междуведомствено заседание, посветено на проблема „водка".
Тогава бе взето решение за създаване на нова служба за контрол над търговията с алкохол. Една от задачите й е да създаде и унифицирана държавна система за регистрация на произведените алкохолни напитки.

Друго предложение на комисията, върху което ще се мисли, е това да се въведе минимална цена на половин литър водка, например 80 рубли, което според изчисленията на правителството е нормалната цена след качествено производство и платени налози. Така всичко, което се продава под тази цена, ще бъде извън закона.