Към момента родителите плащат 60 на сто от размера на месечната такса за детска ясла и градина, а общината поема 40 на сто.  На извънредната сесия, насрочена за 14 декември, общинското ръководство ще внесе предложение родителите да плащат по-малко – 50%, а останалата част - 50% от сумата, да е за сметка на общината


За ползване на ясли и детски градини се събират такси за издръжка на дейности, които не се финансират от държавния бюджет, в следния размер: постоянни дневни детски ясли – 64 лева; целодневна организация на обучение в детските градини – 72 лева; полудневна организация на обучение в детските градини – 50 лева. 


Такси няма да се събират от родители/настойници за: деца, навършили петгодишна възраст, от месеца, следващ месец на навършване на възрастта; за деца с увреждания на 71%; за деца сираци и полусираци. Таксите за тях ще се заплащат от общината, като в това число е включена задължителна такса от 10 лева. 


Такси няма да се заплащат за времето, когато децата отсъстват от детска ясла и градина, но при условие, че родителите/настойниците са уведомили писмено директора. Ще се заплаща обаче задължителната такса, която е в размер на 10 лева и е включена в сумите, които се поемат от родителите и от общината. 


Община Ботевград няма да заплаща таксите в случаите,  когато някой от родителите/ настойниците има просрочени задължения и няма действащото сключено споразумение за разсрочено плащане на тези задължения. Просрочените задължения се удостоверяват служебно към 1 февруари и 1 септември на съответната година. 


Това предвиждат част от промените в Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги на територията на Община Ботевград.  


В Наредбата се създава нов член – 22а, който касае допълнителните педагогически услуги, предлагани в детските градини на територията на Община Ботевград. Родителите/настойниците ще заплащат такса в размер на 2 лева за едно занимание в продължителност на 30 минути за всеки вид допълнителна педагогическа услуга. За второ дете от семейство – ако и двете деца посещават занимания при един изпълнител на педагогическа услуга, се заплаща 1 лев за едно занимание с продължителност 30 минути за един вид допълнителна педагогическа услуга. За трето дето от семейство, ако и трите деца посещават занимания при един изпълнител на педагогическа услуга, такса не се заплаща.