Таксите за детски градини и ясли ще бъдат увеличени, стана ясно на днешното извънредно заседание на ОбС за обсъждане и гласуване на Бюджет 2012 на общината. Съветничката от БСП д-р Веселка Златева попита на какво основание са завишени очакваните приходи за ползване на детски градини и ясли. В отговор кметът Георгиев обясни, че предстои общината да внесе предложение в ОбС за увеличаване на таксите в детските заведения. Той се аргументира, че има „разпоредби на по-висши ведомства, според които порционът във всички детски градини и ясли трябва да бъде завишен”. В момента дневният хранителен оклад в детските градини на територията на Община Ботевград е 1.80 лева. Той ще бъде увеличен на 2.40 лева.
„Ние ще внесем предложение за увеличаване на таксата за детска градина, която родителите плащат. Ако досега плащаха по 42 лева на месец, вече ще плащат по 50 лева. Общината си запазва правото да подпомага родителите, като дофинансира за своя сметка останалата част до 75 лева, на колкото възлиза една пълна издръжка на дете в детската градина”, каза кметът Георги Георгиев.
Очакваните постъпления в Бюджет 2012 от такси за ползване на детски градини са в размер на 455 000 лева, с 149 773 лева повече в сравнение с отчетените средства за 2011 година. От такси за ползване на детски ясли се предвижда да постъпят 40 000 лева, с 21 628 лева повече в сравнение с отчетените средства за миналата година.