Разгорещени дебати предизвика докладната на кмета Георги Георгиев да бъде завишена от 12 на 16 промила такса смет за юридическите лица на територията на Ботевград. Съветникът от БСП Цветан Коцев заяви, че би трябвало фирмите да плащат за брой използвани контейнери или кофи за смет, а за онези, които ползват повече от декларираните съдове за смет, да се налагат санкции. В отговор кметът Георгиев заяви, че “Наредбата за местни данъци и такси не е от най-съвършените, но отговаря на нивото на нашето съзнание”. “Много от фирмите не са регистрирани в Ботевград и не внасят данъци в общинската хазна. Освен това наемат работници от други общини. Тези фирми отчитат големи печалби и трябва да отделят от тях за развитието на Ботевградска община” – каза Георги Георгиев. Той допълни, че от данъчната политика на правителството зависи какво ще плащат гражданите и фирмите.

След изказването на градоначалника Цветан Коцев предложи такса смет за фирмите да стане 9 промила, като от тях четири на 1000 да бъдат разпределени за сметосъбиране, 3 на 1000 – за поддържане на депото за отпадъци и 2 промила – за сметопочистване на обществените места. Предложението му обаче не бе прието.

В крайна сметка докладната на вносителя получи подкрепа от ОбС. Срещу нея гласуваха общинските съветници Иван Гавалюгов, Михаил Димитров и Цветан Коцев. Христо Якимов се въздържа.

Решението на общинския съвет юридическите лица да плащат 16 промила такса смет, а физическите - 3 промила влиза в сила от 1 януари 2009 год. Налогът може да се погасява на четири равни вноски през годината. 5 на сто отстъпка ще ползват фирми и граждани, предплатили данъчните си задължения в срока, в който се плаща първата вноска.