От 2025 година влиза в сила нова методика за определяне на такса смет. Тя трябва да се изчислява според количеството изхвърлени отпадъци, а не като процент от данъчната оценка, както е в момента.  Според методиката общините могат да използват четири подхода – да се продават на хората специални торби, да се плаща за контейнер, да се изчисли сума според броя на живеещите в даден имот или според неговата големина. 


В Община Ботевград е създадена работна група, която ще избери кои подходи да бъдат приложени за физически и юридически лица. Вариантите ще бъдат подложени на обществено обсъждане, което ще се проведе в средата на тази година. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов. 


“Запознати сме с възможностите, тъй като те бяха включени като възможни варианти в Закона за местни данъци и такси, който имаше отлагателно действие по отношение на основата, върху която да се формира такса битови отпадъци. Вече е сигурно, че от първи януари 2025 год. не може да се облага на данъчна оценка, както до този момент. Разработена беше методика, за която ние бяхме известени преди около месец. Имаме работна група в Община Ботевград, зам.-кметът Борис Борисов е конкретно ангажиран с тази задача. Убеден съм, че ще намерим най-благоприятното и в същото време ефективно решение, което да осигури и обезпечи средствата за извършване на тази услуга по един максимално справедлив начин. Възможните варианти са на потребител, на генериран отпадък, на съд, и в някои от компонентите на такса битови отпадъци може да се използва площта на имота и респективно разгърната застроена площ на сградата, която се намира в него, разясни кметът Гавалюгов и допълни, че въвеждането на новите подходи ще наложи осъвременяване на техническото оборудване,  с което се извършва услугата по сметосъбиране и сметоизвозване.


 “На този етап сме се насочили към формиране на такса смет на база на обем на съд, който ще се използва за сметосъбиране – контейнер за кооперациите и жилищните блокове и индивидуални кофи за къщите“, съобщи Иван Гавалюгов, уточнявайки, че казва това предварително, тъй като предстоят конкретни изчисления за избиране на модел.


“При всички положения едно е ясно, и това беше един от проблемите и основен мотив държавата да не го въвежда  - ще се преразпредели тежестта между юридически и физически лица. В момента, не казвам, че е справедливо, но е било така навсякъде, около 70% от генерирания отпадък е от домакинствата, а 30%  от юридическите лица.  А на практика, на база таксите и промилите, 70% от стойността на услугата се заплаща от юридическите лица, а 30% от физически лица. Тежестта ще се преразпредели, ще се балансира, надявам се да не е една, а няколко идеи по-справедлива. И друг път сме коментирали, че основа данъчна оценка облагодетелства физическите лица, тъй като не се взима стойността на самия имот, а данъчната оценка, докато при юридическите лица се взима по-високото от данъчната оценка и отчетната стойност на имота, която показва неговата реална цена. И затова се получава различна стойност, върху която се формира промилът. Отделно от това  промилите за юридически лица са може би три пъти по-високи от промилите за физически лица. Това е другият фактор, който формира крайната цена. Логично е, че хората не могат да очакват за 20 лева, колкото е била масовата стойност на такса битови отпадъци за трите компонента, да им се извършва услуга ежемесечно изхвърляне на кофа от 110 или 240 литра плюс всички други съпътстващи допълнителни услуги“, коментира кметът Гавалюгов.