2009-а e годината на Бика, според китайския календар. Бикът ще замени годината на жълтия плъх. Девизът му е работа, семейство, родина. Според китайския календар годината на Бика ще започне на 26 януари 2009 г. Той е второто от 12-те свещени животни.
Бикът е заслужил това признание благодарение на такива черти в характера си като отговорност, учтивост, сдържаност, безкрайно търпение, точност, методичност, спокойствие.
Бикът е съвършеното животно. Той е свикнал с трудолюбието, доста е консервативен и не обича новите неща, той е прагматичен и миролюбив. Свещената мисия на Бика е определена от концепцията за Центъра.

Позитивната енергия трябва да бъде концентрирана в центъра на къщата, който носи късмет. Това е мястото, където прекарвате най-много време - със семейството или с приятели. Шумните компании не са препоръчителни през 2009 г.
Бикове са родените през годините 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009. Като всички останали представители на дванадесетте символа в източната астрология и този знак има своите специфични характеристики.
Търпелив и мълчалив, сдържан и уравновесен, точен и методичен, Бикът крие оригинален ум. Има дарбата да предизвиква откровеност у хората. Обича самотата.
Гневът му се проявява рядко, но е ужасен. За предпочитане е да не му оказвате съпротива в такъв момент, защото може да бъде опасен.

Типично за Бика е да бъде началник, той не обича празните приказки, но може да бъде красноречив, ако е необходимо.
Родените в годината на бика ненавиждат нововъведенията, които могат да разколебаят спокойното им състояние. Те са властни и привърженици на условностите и традицията.
На жените, родени в годината на бика, може да се разчита, но от тях не очаквайте смелост или фантазия и в живота, и в облеклото.
Родените в годината на бика са работяги, които успяват да осигурят благополучие на семейството си. Предпочитат свободните професии. Ловки са и в интелектуален, и във физически аспект, могат да бъдат добри ръководители. Особено им се удава работата на село. В търговията и обществените отношения се ориентират трудно. Ако извършват работа, свързана с пътуване в командировки, бързо губят равновесие и здравето им се влошава.

За съжаление, бикът рядко бива разбиран от останалите хора. Той обича семейството си и се гордее с децата си. Упражнява властта си без компромиси, но винаги е способен на жертви.
Бикът може да бъде предан, нежен, чувствителен, но никога не става романтик. Презира флиртуването и бурната страст. Материалистичното му отношение към живота често става причина за много, в това число и съпружески, огорчения.

Справка - Агенция "Фокус"