Отборът на Афганистан iстана световен шампион по футбол за бездомници Homeless World Cup, което бe в Мелбърн, Австралия. Първенството се проведе в Мелбърн, Австралия. На финала  Афганистан победи  със зрелищното 5:4.


„В началото на срещата Русия прегази съперника си, но на вратата Абдул Орфан правеше невероятни чудеса. Последния шанс за изравняване пропиля авторът на едно от попаденията Михаил Деревянкин, който игра с номер 007“, съобщи говорител на „РИА Новости“. Интересното е, че в груповата фаза „Сборная“ победи Афганистан с 7:6.


Участие в надпреварата взеха 56 страни. По регламент участие в турнира могат да вземат само любители, които нямат имущество към юли 2007 година, а също така и хора, подложени на лечение против наркомания или алкохолизъм. То се провежда за шеста поредна година, като изискването е участниците да са бездомни поне от юли 2007 година, както и да получават помощ за зависимост от алкохол или наркотици или да са получили убежище.

Първата среща между Австрия и Австралия е приключила с 3:0 в полза на домакините от страната на кенгуруто. В необичайното състезание ще вземат участие отбори от 56 страни.

Миналогодишният носител на титлата е отборът на Шотландия. През май тази година в надпреварата за домакинство на необикновения шампионат Италия бе сред основните претенденти. Тогава страната поиска в дербито да участва и отбор от роми.

 Идеята за провеждане на световно по футбол за бездомни се родила по време на среща на редакторите на вестници и списания, разпространяващи се сред хора без местожителство.