Станка Златева стана за трети пореден път световна шампионка! На финала в категория до 72 килограма на шампионата на Стария континент по борба в Токио българката се наложи с категоричното 2:0 части над непознатата китайка Ян Хун, предаде специалният пратеник на Българската телеграфна агенция Цветан Копринаров. Както винаги, триумфът трябваше да бъде изстрадан. В края на първата част, при резултат 1:1 точки, буквално в последната секунда на срещата сребърната ни медалистка от Олимпиадата в Пекин успя да измъкне точка, която дълго време не бе отчетена на таблото в залата. След преглеждане на видеозаписа съдиите установиха, че победител от първия период е българката и заслужено присъдиха точката на нея. Във втората част, след като събра самочувствие, Станка Златева атакува своята съперничка от Китай и минута преди края вече водеше с 4:0 точки, за да триумфира за трети път със световната титла. По този начин Златева стана единственият български спортист през 2008-а година с медали от Олимпийски игри, Световно и Европейско първенство.

Китайците за пореден път се опитаха да изненадат българския щаб, като извадиха непозната за международната сцена състезателка – както направиха в Пекин. Този път обаче нашето момиче се справи. Ян Хун стигна до финала на надпреварата, след като отстрани по пътя си петкратната световна шампионка Киоко Хамагучи от Япония с 2:0 части.

Станка Златева пък стартира с победа с туш в 1:01 минута на втората част над Диана Мудраг (Румъния). Българката взе първата част с 4:2 точки, поведе с 5:0 точки във втората част преди да тушира своята съперничка. Трябва обаче да се отбележи, че при 4:0 точки в първата част нашето момиче се отпусна за миг и премина през критичен момент, но бързо излезе от опасната ситуация, като даде само две точки на румънката. След това всичко беше наред. На четвъртфиналите Златева надделя над силната канадка Оньова Акуфо с 2:0 части (1:0, 1:0), а на полуфиналите се справи и с рускинята Альона Стародубцева също с 2:0 части (1:0, 2:0). Срещу тъмнокожата и много силна физически канадка възпитаничката на Симеон Щерев подходи тактически много правилно. Златева предприемаше успешни атаки във втората минута на всяка от двете части и си осигуряваше необходимата и достатъчна точка. В полуфиналния двубой рускинята затвори борбата и се наложи Златева да спечели първата част със захват на крака след изтичане на редовното време от две минути. Във втората част златното българско момиче не остави на мира своята съперничка, докато не вземе своето - две успешни атаки за по една точка й осигуриха крайния успех. Така Станка Златева достигна до финала в категория до 72 килограма, а след това и размаза китайската дебютантка Ян Хун, за да развее за пореден път българския трибагреник на световната сцена.