До жителите на Община Ботевград


УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,


Намираме се в безпрецедентна ситуация, излизането от която изисква личната ангажираност на всеки един от нас. Въпреки предприетите мерки и усилията на много институции по предотвратяване разрастване на епидемията от коронавирус COVID-19, според прогнозите на здравните власти, пикът тепърва предстои. Ресурсите на държавата и на нас – местната власт, обаче са ограничени. Голяма е вероятността в скоро време много наши приятели, съседи, близки и роднини да имат нужда от нашата помощ и подкрепа.


Заради това се обръщам към всеки един от вас, които бихте искали и можете да помогнете, да се включите в Кампанията по набиране на доброволци. Вашето съдействие е необходимо за осигуряването на социален патронаж на най-рисковата група – възрастните съграждани, като при необходимост разнасяте храна по домовете им, снабдявате ги с продукти от първа необходимост и оказвате съдействие при затруднението им да извършват други жизнено необходими дейности.


Вероятно от доброволна помощ ще се нуждаят и българските лекари и медицински персонал, както и служителите на Регионалните здравни инспекции, които поемат най-тежките случаи, с риск за своя живот и здраве и този на членовете на техните семейства. Ключово за ограничаване на епидемията е осигуряването на дезинфекция на нашите населени места, на болниците и здравните пунктове и навсякъде, където има струпване на хора.


Ако сте готови да се включите като доброволци, моля, пишете на следния електронен адрес: silvia.marinova@botevgrad.org или позвънете на телефон 0723/6-66-09.


Важно е да посочвате Вашите три имена, ЕГН, Вашите професионални умения, както и телефон за връзка.


За всеки един от доброволците, които ще бъдат ангажирани само при възникнала необходимост, са осигурени необходимите предпазни средства.


Остава ни надеждата, с оглед на предприетите ограничителни мерки, че няма да се стига до необходимост от ангажиране на доброволчески групи, но сме длъжни да бъдем подготвени.


В момент на кризи българите сме доказали, че можем да сме единни, да си помагаме и да се справяме с далеч по-големи рискове и опасности. Сигурен съм, че с общи усилия, с Вашата доброволческа помощ, ще се справим с тази пандемия, която промени живота на целия свят.


Благодаря на всеки от Вас, който е готов да участва в тази хуманна мисия!


С уважение,


ИВАН ГАВАЛЮГОВ


Кмет на община Ботевград