Бербатов да престане с PR-а и да се научи да бъде голям, призова бившият национал

Една от постоянните величини в българския футбол в последните десетина години - Мариян Христов, се отказа от активната кариера. Това потвърди самият полузащитник в специално интервю за "Тема Спорт".

Както е известно, бившият лидер на Левски бе измъчван от контузии, които ограничиха игровото му време във Волфсбург.

От лятото Христов е без отбор и е решил, че няма смисъл да се завръща на терена.

"Да, отказах се и това е естествено. След като няма да играя тази година, е ясно че вече няма какво да правя в големия футбол. Не говорим за това дали ще риташ за кеф във В група, по разни малки отбори. Но с тъй наречения голям футбол приключих.

Нямам желание да ходя далеч от мястото, където съм се установил със семейството си. Живеем си в Брауншвайг и се чувстваме чудесно. И децата са добре - големият ходи на училище, малката - на детска градина.

Тази година поне сме си тук. Чакам да видя - Балкан Ботевград като влезе в Б група и сигурно ще ида там. Можех да играя в Германия, но не ми се мести в други градове за по една-две години. Камо ли пък да сменям държави. За пари не ми се играе.

Не съм някой, който веднага стяга куфара за 50 000 долара. Вече обръщам повече внимание на семейството си. Раздялата с футбола е много сложна. Още ми е трудно и не съм я преживял. Стремя се да е по-безболезнено, въпреки че на никой играч не му е приятно да спре, макар и да е знаел винаги, че футболът е до време", заяви Мариян, признавайки за първи път публично, че професионалната му кариера вече е приключила.

"Не съм от тези футболисти, които трябва да излязат публично, да свикат пресконференция и да кажат: "Аз спирам с футбола". Не съм от хората, които обичат постоянно да се шуми и да тръбят всичко около тях. Не съм от тези, които се радват, че имат колонки по вестниците, защото винаги говоря в очите, а лошото е, че истината в България ражда много обидени, които почват да търсят как да ти отвърнат", заяви Христов и добави, че скоро ще се запише в треньорска школа у нас.

Мариян коментира свадите в националния тим така: "научих, че Бербатов е викал на някои играчи. Аз лично не мога да го разбера. Време е той да спре с PR-а и да се научи да играе голям футбол.

Митко ми е приятел и аз го уважавам много, но съветът ми е да набляга на самокритиката. Нямаме нужда от раздори. Безумие е да обвинява футболисти, че не са се напъвали максимално. Това може да стане ако играеш срещу Родопа и Рилски спортист, но не и за националния отбор.

Там всеки се раздава за България, но не винаги му се получава. Не си мислете, че аз съм в някакъв конфликт с него. Но нали той каза, че иска истините да се казват в очите. Бербатов да забрави за подобни нападки, а да почне да вкарва.

Той може да продължи да бъде голям и да бие всички голове рекорди в националния отбор, но ще го направи с попадения срещу Люксембург и Албания. Но, за да бъде повече от голям, трябва да наказава сили като Холандия и първо да намира вината у себе си, знаейки че поражението е колективно.

Има само един човек, който може да критикува националите и това е Мартин Петров. Всички трябва да са му благодарни, че ги носеше на гърба си. Ако не беше той, вече щяхме да сме се сбогували с европейското."