Започва изпълнението на поетия от украинския президент Юшченко ангажимент, страната му да подава 2 - 2,5 млн. куб.м. газ дневно на България.

С тези количества няма да се мине към нормалния режим на топлоподаване, а газът ще се разпределя според заявките.

Това заяви министър Петър Димитров на извънредна пресконференция в Мивистерски съвет.

„След като бъдат подадени количествата газ в румънския разпределителен пункт  Исакча, 24 след появата им ще бъдат насочени към България", уточни министъртът.

1,272 млрд. куб. м. газ е количеството на запасите в находището в Чирен, уточни за пореден път министърът на енергетиката в отговор на въпроса колко точно са запасите в Чирен и има ли загуби на количеството.

Като абсолютно скандално за пореден път Димитров определи спирането на доставките посред нощ.
„Ресурсът на България не може да бъде променен, но ако ни бе съобщено по цивилизован начин, нямаше да действаме в кризисни условия. Ще настояваме за компенсации", категоричен бе министърът.

Около 5,7 млн. кубически метра газ дневно стигат до потребителите от началото на кризата.

С това количество до 21 януари българското правителство може да осигури нуждите на потреблението в страната, заяви от своя страна премиерът Сергей Станишев.

След тази дата все повече ще се преминава към алтернативни горива.

Енергийната система в страната функционира нормално. Преобладаващата част от предприятията и Топлофикациите са преминали на мазут.

Основният проблем в столицата е свързан с "Топлофикация Изток", но са взети оперативни мерки за доставянето на газ, за да може да се поддържа високо ниво на отопление, увери Станишев.

Към вчерашния ден, по данни на Министерството на образованието и науката, 73 училища в цялата страна са преустановили учебния процес, преобладаващата част са в София - 36.

На днешното извънредно заседание на Министерски съвет е подготвена позицията на българското правителство, която ще бъде представена от мин. Петър Димитров в понеделник на извънредно заседание на ЕС?

Най-важно в тази ситуация е разработването на краткосрочни мерки.

Обсъдени са конкретни проекти - важни за нашата страни, един от които е газовата връзка Гърция - България, както и сътрудничеството между България и Румъния.

Основната позиция на кабинета е увеличаване капацитета на находището в Чирен, за да може то да достигне 10 млн. куб. м. газ.