В следващия парламент ключова ще бъде коалиционната култура и умението да се управлява в коалиция. Това заяви премиерът Сергей Станишев след откриването на съвместното заседание на Парламентарната група на Коалиция за България, членове на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП, депутати, министри. За България е много важно през тази година да демонстрира политическа воля, заяви още министър-председателят.

В своето експозе, премиерът подчерта, че тази година ще премине под два много важни фактора, а именно световната икономическа криза и предстоящите избори. Станишев посочи още, че без съмнение през следващите месеци България много по-осезателно ще се почувства последиците от финансовата криза. По думите му, без отворената политика за по-голям фискален резерв, страната ни е щяла да усети много по-силно ефектите от тази криза. Единственият инструмент за защита на хората – това е държавата, заяви още Станишев.

Той коментира и поведението на опозицията. Според него през последните години не е имало по-арогантна и агресивна опозиция. По думите му, бавно се наблюдава намаляване на популярността на ГЕРБ. Посочено бе и това, че част от най-важната задача за България е реформа на политическата система.

Станишев отбеляза още, че трябва да се даде нова динамика за усвояването на европейските средства. В този смисъл, той определи изминалата година като тежка. Според премиера обаче през последните шест-седем месеца има видим напредък в тази област. Отбелязано бе и, че ще се търси много по-голямо взаимодействие с ЕК в областта на правосъдието и вътрешните работи.