БСП и нейните представители във властта трябва да се съсредоточат да намалят силата на ударите от кризата върху нашата икономика и живота на хората, каза във Велико Търново видният политик проф. Александър Лилов. Според него антикризисната програма на правителството трябва да бъде насочена към защита на икономическата и социалната стабилност на страната и защита на интересите на най-слабите социални слоеве, които БСП представлява. Взетите досега мерки от правителството не са достатъчни, за да защитят най-бедните слоеве на обществото, коментира още Лилов. Той прогнозира, че най-силните удари от кризата в България ще се усетят през пролетта, а най-засегнати ще бъдат обикновените хора заради очакваното повишение на цените на тока, отоплението и стоките. Повече предпазни мерки трябва да има и за бизнеса, допълни червеният стратег.

Според него за БСП има две възможности на предстоящите избори. Едната е партията да бъде наказана заради своята недостатъчна лява политика, на моменти и дясна. Другата възможност е БСП да получи много голям успех", прогнозира Александър Лилов.

„Ако коригира своята политика и предложи силни листи, с мажоритарен елемент, пред БСП ще има положителни перспективи, но ако няма корекции и няма силни личности в листите, аз не завиждам на БСП, коментира политикът. По думите му, новото политическо формирование от Илия Божинов, Иван Генов и Петко Тодоров, които се отцепиха от лявото крило на БСП, няма да има сериозно отношение към единството на партията, нито заради фигурите, нито заради мощта й.

"Ние, като левица в БСП смятаме, че трябва да се борим  за връщането на партията към автентичните леви позиции, които действат в защита на интересите на своите избиратели и смятам, че все още има възможност цялата БСП да стои на такива позиции", заяви Лилов.

Във Велико Търново той представи новата си трилогия "Информационната епоха" по повод 75-годишния си  юбилей.