Българският премиер Сергей Станишев заявява в интервю за Ройтерс, че БСП трябва да спечели парламентарните избори през лятото, за да попречи на опозицията да осъществи "опасните си икономически планове".

"Отговорност на социалистите е да спечелят и да са водеща партия не защото така желая, а защото има много сериозни рискове, свързани с политиката, поведението и интересите на партия ГЕРБ", заявява Станишев пред Ройтерс.

"Във време на криза е необходима голяма предпазливост. Първото условие е да не се действа глупаво", казва Станишев и добавя, че би станал отново премиер, ако БСП спечели изборите.

Проучвания на избирателните нагласи сочат, че дясната опозиционна партия ГЕРБ на кмета на София Бойко Борисов увеличава преднината си пред социалистите. Общественото недоволство в страната се подхранва от световната икономическа криза с наближаването на изборите, които ще са през юни или юли. Според допитванията вече близо 80 процента от българите искат сегашното коалиционно правителство да падне от власт, отбелязва кореспондентът на Ройтерс в София.

Станишев заявява в интервюто, че икономическата програма на ГЕРБ ще навреди на България. "Тя е съставена от противоречащи си елементи и е опасна. В нея се говори за масово увеличение на доходите и същевременно рязко намаляване на данъците", отбелязва премиерът.

Изправени пред рязък спад в рейтинга си, социалистите реагираха на кризата с изливане на огромни суми в икономиката за създаване на нови работни места. Други мерки са повишение на пенсиите, безплатна почивка в курорт за над 5000 пенсионери и помощи за социални слабите, отбелязва Ройтерс. След две десетилетия посткомунистическа стагнация, реформи на парче и корупция, мнозина разочаровани българи възлагат надеждата си в Борисов. Той основа ГЕРБ преди две години за борба с "корумпирания и провалил се политически елит", отбелязва Ройтерс.

Според наблюдатели и дипломати, Станишев няма политическата воля да прекъсне връзките между политиците, съдиите и престъпните босове, в които се корени проблемът, пише кореспондентът на Ройтерс в София. ЕС наказа България за неуспеха й да пребори корупцията и организираната престъпност, като замрази милиони евро европейски помощи, допълва БТА. Станишев изразява съжаление, че не е направил достатъчно да подготви Българияда работи ефективно с фондовете от ЕС преди влизането на страната в съюза през 2007 г., но добавя, че кабинетът му е предприел най-дълбоките и обхватни съдебни и антикорупционни реформи от 1989 г. насам. "Всяка реформа е тежка и никоя реформа не дава резултат в първата половин-една година. Положихме огромни усилия, за да се справим със слабостите и пропуските", казва той. До момента България не е осъдила нито един високопоставен държавен служител за корупция и е изпратила в затвора само един престъпен бос, припомня Ройтерс.

На въпрос на Ройтерс защо никой не е бил уволнен или наказан заради блокирането на финансовата помощ от ЕС Станишев отговаря, че подобен ход би донесъл само краткосрочни политически дивиденди, но не бил дал резултат.