Ако БСП имаше повече гласове и депутати, ние щяхме да управляваме сами. Аз понякога завиждам на Бойко Борисов, защото той има много по-развързани ръце. Това заяви пред Нова телевизия лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев.

Станишев опроверга твърденията, че той или президентът Георги Първанов са инициирали създаването на тройната коалиция с два аргумента - вотът на българските граждани и необходимостта от стабилно мнозинство в парламента, с помощта на което правителството да прокарва решенията си. "Аз не съм наивник", каза Станишев в отговор на думите на премиера, че Първанов е искал създаването на тройната коалиция. Той смята, че тази коалиция е била неизбежна. Това, че НДСВ не е имало стабилна парламентарна група, по думите на Станишев е основаната причина за участието и на ДПС във властта. Лидерът на социалистите за пръв път призна и че много хора в НДСВ не са искали да участват в кабинет с БСП.

Министрите на Борисов се държат пред него като "зайци пред питон", каза лидерът на БСП. Той неколкократно посочи грешната политика на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Според Станишев огромна грешка е целта за балансиран бюджет на сегашното правителство и спиране изплащането на ДДС и задълженията към фирмите.

Станишев припомни, че кабинетът му оставил фискален резерв от над 4 млрд. лв. Той даде като пример за доброто си управление това, че дългът на Гърция е 115% от БВП, а нашият 15%. Бившият премиер дори похвали Пламен Орешарски от неговия кабинет, наричайки го най-добрия финансов министър, който България е имала в последните 20 години. Станишев упрекна Бойко Борисов за колебливите решения от последните седмици. По негово мнение това е довело до намаление с 20% на преките чуждестранни инвестиции в сравнение със същия период на миналата година. "Това, че кризата има тези измерения сега в България не е от лошото наследство, то е от политиката на сегашното правителство", твърди Станишев. Той подчерта, че е горд с това, че в периода на управлението му страната се е развивала много по-бързо, отколкото във всеки един период от изминалите 20 години. Въпреки това той призна, че именно тогава са допускани слабости в борбата с организираната престъпност и слаба комуникация в изясняването на управлението му.

Станишев упрекна и членовете на кабинета, като ги определи като "деца, играещи си в пясъчник". Лидерът на социалистите бе категоричен, че стои зад политиките, които е водил, а не зад отделни хора. "Спя спокойно, защото съвестта ми е чиста. Имам много здрав сън", каза още той.

"Борбата с престъпността е сериозен обществен проблем, но засега не съм видял реални постижения. Подкрепям изцяло всяко едно действия на МВР, насочено срещу организираната престъпност, но това, което ме притеснява е голямата показност", изрази мнение Станишев. Той смята, че има хора, които са арестувани по "втория начин". Има стремеж на вицепремиера да се контролират всички власти, под натиск върху съдебната власт и прокуратурата, уточни още Станишев. Експремиерът не е съгласен с промените, които са направени в НК, както и с промените в СЕМ и правото за подслушване. Не вярвам, че Цветанов ще бъде кандидат на ГЕРБ за президент - само с арести трудно се управлява, защото управлението е труден механизъм". "Да управляваш само чрез МВР и арестите са антикризисна мярка е смешно", възмути се Станишев.

Запитан дали се страхува, че една партия на Георги Първанов би убила БСП, Станишев бе категоричен, че няма подобни страхове и не би приел проект на президента, ако той има такъв. Георги Първанов е един от авторитетните политици - нямам страхове относно Първанов и не смятам, че избирателите на БСП ще се насочат към друг проект, отбеляза още той. Лидерът на червените заяви, че няма намерения да се оттегли от поста лидер на БСП, но ако се появи такъв човек, достоен затова, би се отдръпнал. Бих направил всичко възможно, за да може БСП да се представи добре на следващите избори, а именно - президентските, добави в заключение Сергей Станишев.