Министерството на здравеопазването няма да се противопостави на евентуално решение  учениците да учат и в събота  през тази година, за да наваксат  пропуснатия материал в резултат на учителската стачка.

Това обяви днес здравният министър Радослав Гайдарски.

Държа на моята позиция, че не е редно децата да учат шест дни, като бъдат ангажирани и в  събота. По-добре е обаче учениците  да си взимат пропуснатия материал, отколкото да останат без знания, каза той.

Да не забравяме, че на част от тях предстои да държат матури и да се дипломират, допълни министърът и поясни, че по тази причина ще приеме евентуално решение на Министерството на образованието и науката през настоящата учебна година децата да учат и в събота.

Вчера министърът на образованието Даниел Вълчев каза, че МОН ще направи всичко, което е необходимо, до завършване на учебната година.

Най-критични обаче оставали 7 и 12 клас, тъй като след 7 клас учениците държат кандидатгимназиални изпити, а след 12 клас – кандидатстудентски.

За всички останали учебната година може да бъде удължена, да се учи в събота, да бъде съкратена ваканцията, да бъдат удължени учебните срокове или най-добре да бъде преструктуриран учебният материал, заяви министърът.

Това обаче не може да бъде допуснато за 7 и 12 клас.  Учебната година може да продължи, докогато е нужно, за всички випуски без 7 и 12 глас, допълни той.