Цялото недвижимо и движимо имущество на сръбската фолк звезда Цеца Величкович, легендарният футболист Драган Джайч и бивш президент на "Цървена звезда" и на бизнисмена Боголюб Карич ще бъде замразено още в самото начало на месец март.

Тогава влиза в сила в Сърбия новият закон за конфискация на имуществото придобито по престъпен начин.

В списъка за отнемане на имуществото е и сръбският бизнесмен Слободан Радулович собственик на компанията "C market".

Всички, които са заподозрени в извършването на тежки финансови престъпления ще трябва да се разделят с имуществото.

В първите дни на март имуществата им ще бъдат подробно описани и замразени. Срещу всички тях се води финансово разследване.

Според сръбската преса имуществата им вече са описани и предадени в Данъчната полиция. След влизането в сила на Закона имуществата ще бъдат под тотален държавен контрол, а тяхната продажба ще бъде забранена до произнасянето на съда по делата.

Още в самато начало обаче ще бъде конфискувано цялото имущество на т.нар.

"боклукчийска", "митническа" и "нарко" мафии, за които вече има присъди.

 

Министерството на вътрешните работи и Прокуратурата вече са взели мерки да предотвратят опитите за продажбата на тези имущества, които са придобити по престъпен начин.

Ако все пак някой от обвиняемите се опита да продаде имуществото си властите веднага ще предупредат потенциалният купувач, че "хвърля парите на вятъра". Властите ще предовратяват и преотстъпването на богатствата на т.нар. "трети лица".

Така на пример от цялото имущество на Боголюб Карич на негово име няма практически нищо, а от мобилния оператор "Мобтел", който той ръководи, са източени стотици милиони евро.

Властите ще трябва да открият следите на тези откраднати пари в компанията. За тази цел е създадена и специално финансово разузнаване.

Адвокатът на Драган Джаич Милан Вуйин твърди, че властите няма да могат да вземат нищо от неговия клиент. "Нищо няма да могат да вземат. Законът няма да може да се изпълнява със стара дата, защо Джаич е заподозрян за извършване на престъпление, което е станало преди приемането на Закона. Не се страхуваме от нищо", каза Вуйин.

И адвокатът на Боголюб Карич Слободан Шошкич няма никакви притеснения, защо е сигурен в "спечелване на делото". Той е убеден, че нищо от имуществото на Карич няма да бъде отнето. "Мога да кажа, че този Закон е много строг, бих казал революционен, защо с него се отнема цялото имущество не само, което е придобито по престъпен начин, а и това, за което няма доказателства. Този Закон трябва да има и превантивна цел. От тук нататък престъпниците няма да могат да действат както до сега", каза Шошкич.

Един от най-известните адвокати в страната Тома Фила, който е и съветник на вътрешния министър е убеден в голямата ефиктивност на Закона, защо незаконното забогатяване е основният мотив за извършването на престъпления. "Ние и досега имахме закони, които предвиждаха конфискация на имуществото придобито по престъпен начин, но голямата промяна в новия Закон е във факта, че обвиняемите ще трябва да доказват произхода на цялото си имущество, а не само за онова, по което са обвиняеми", каза известният юрист пред вестник "Прес".

Ако някой е осъден за укриване на данъци, независимо за каква сума става въпрос, цялото му имущество ще попадне под контрол и той ще трябва да доказва произхода му. Ако няма доказателства всичко се прибира, каза в заключение Тома Фила.

В първия ден на месец март, когато влиза в сила новия Закон за отнемане на незаконно придобито имущество, първи под ударите на правосъдието ще попаднат членовете на “боклукчийската”, “магистралната” и “митническата” мафии.

Най-напред ще отнемат имуществото на бившия собственик на “Градска чистота” Драган Игнятович, бившият собственик на дискотека “Мадона” Милан Кузманов, членовете на пътната мафия Милан Йоветич, Живойн Джорджевич и Горан Стоянович, митническите мафиоти Игор Мискин и Велибор Лукович.

Следващата седмица министерството на вътрешните работи по искане на прокуратурата ще започне да прави списък на имотите на мафиотите, а прокуратурата след това най-късно до един месец ще започне да издава разпореждане за тяхното конфискуване.

Както е известно, законът за отнемане на незаконно придобитото имущество започва да действа от 1 март.

Прокуратурата ще повдигне съответните искове към Специалния съд за отнемане на незаконно имущество. Тъй като съдебният процес и тези три казуса все още не са юридически разрешени, временно имуществото на мафиотите ще бъде иззето временно и “замразено”. След като приключат съдебните процедури, това ще стане трайно.

Неотдавна Прокуратурата в Белград поиска помощ от шест държави, включително и от България, за разследването, което се води срещу най-известната сръбска фолк звезда Цеца Величкович.

От България, Турция, Гърция, Русия, Австрия и Франция чрез международна правна помощ бяха поискани документи във връзка със съмнителна продажба на футболисти от отбора на сръбския Обилич в клубове на тези държави.

Прокуратурата твърди, че съпругата на убития Желко Ражнятович – Аркан незаконно е спечелила 22,5 милиона марки и 480 000 долара, продавайки 15 футболисти от Обилич в периода от 1998 до 2003 г., докато е била на чело на футболния отбор.

За повечето от тях във финансовите книги пише, че трансферът е извършен без никакво обезщетение за Обилич, докато за други е отбелязана много по-малка цена от реалната при тяхната продажба.

Сръбската фолк звезда Цеца Величкович, която бе женена за един от най-жестоките военни престъпници и наемен убиец на титовата тайна полиция Аркан, бе арестувана на 17 март 2003 година - пет дни след убийството на премиера Зоран Джинджич.

Сръбският министър-председател бе убит на излизане от сградата на правителството в самия център на Белград. При задържането й в дома полицията откри 88 пистолета и различно автоматично оръжие.

Целият този арсенал бе открит в стаята на Аркан, който бе убит в началото на януари 2000-та година. Веднага след това полицията и жандармерията започнаха събарянето на централата на престъпната групировка "Земунския клан".

Собственикът на най-голямата сръбска телевизия Пинк Желько Митрович тогава забрани появата на Цеца Величкович на екраните на медията поради връзките й с мафията. Той твръди, че тя е поръчала неговото отвличане от страна на престъпниците от "Земунския клан".