В ОУ „Св.св.Кирил и Методий” - Ботевград се проведе обучителен курс по проекта „Hot Potatoes”(горещи картофки) на 17 учители от  Ботевград и селата. Организатор на обучителния семинар бе изпълняващия длъжността директор на училището Геновева Йотова. 

Нашият град е 25-ят, от общо 26 градове в страната, в които е презентирана програмата. "Горещи картофи" е софтуерна програма, създадена от университет "Виктория" (Британска Колумбия, Канада) и предназначена за учители. Обучените да работят с нея могат да създават свои онлайн базирани учебни помагала, модули и обекти под формата на тестове, игри, куизи, кръстословици, при това не е необходимо да разбират от програмиране. Обучените по проекта учители само подготвят информацията - текстове, снимки, кратки видеоматериали, а програмата "има грижата" да ги превърне в уебстраници. Помагалата (картофките) се разработват с помощта на специализирания софтуер Hot Potatoes - безплатен пакет от пет програми за създаване на интерактивни образователни упражнения за ползване в Интернет, предназначен за учители.

Проектът се реализира по Комуникационната стратегия за членство на България в Европейския съюз при Министерски съвет.

Ето какво сподели лекторът Анна Ананиева: „Досега сме обучили близо 700 учители от цялата страна, които пожелаха да се обучат на най-новите европейски практики в училище. „Европейската училищна мрежа” има една цел – да узакони интернет в класната стая, тоест нашите деца да знаят че могат и имат своя територия в интернет пространството, която е учебна и могат по всеки предмет да се занимават с нещо, което е интересно и приятно. За никого не е тайна, че традиционният начин на преподаване отдавна не е атрактивен за децата. Но за да се случи истинското навлизане на информационните и компютърни технологии в българското училище, са необходими поне още два елемента - обучени учители, които с лекота и желание работят с компютъра, и разработени онлайн учебни програми, съдържание, което учителите да използват. Проектът "Горещи картофи" запълва поне част от тази огромна ниша за работа. Защото програмата е подходяща за обучение по всеки предмет. Той е насочен към умовете и сърцата на децата – да ги предразположи към едни мисли за нашето по-добро общо бъдеще в Европа. Децата се провокират в различни екологични практики и състезания. Това е пътят към детрониране на учебника. Време е тази структура – учебника, да бъде съпътстван от нови свежи помагала, които са мобилни и реактивни. Учителите трябва да могат да предават тези пет картофа – пет учебни помагала, на децата в достъпен вариант, на техния език.”

Участниците в курса трябваше да разработят онлайн базирано интерактивно учебно помагало - ребус, игра, кръстословица, или "картоф", както се нарича на езика на програмата. Всички те получиха сертификати за завършено обучение.