Японската компания "Омрон" започна производството на необичаен прибор, който измерва широчината и сърдечността на усмивката, съобщи ИТАР-ТАСС.

Изобретателите твърдят, че "Скенерът на усмивката" оценява усмивката по тридесет точки на човешкото лице, включително по израза и формата на очите, степента на отваряне на устата, както и по броя на бръчките, образувани при смях.

Колкото по-лъчезарна е усмивката на желаещия да определи своя "бал" пред видеокамера, толкова по-голям по размери става портретът му на екрана на монитора.

След серията измервания скенерът може да избере най-подходящия вариант за дадена ситуация и да го оцени в проценти.

А най-добрана усмивка, образец за подражание и предмет на тренировки, се избира след 100 опита.

Трудно е да се оцени значението на прибора в Япония, където усмивката от незапомнени времена се смята за задължителен елемент в междуличностното общуване.

Създателите на скенера са уверени, че полза от него ще имат преди всичко хората в обслужващата сера, продавачите в магазините, лекарите и медицинските сестри, работещите в рехабилитационните центрове.

Навярно приборът ще е полезен и за японските политици при подготовката на предизборните им обиколки из страната.

Топло, лъчезарно усмихващият се кандидат за депутат несъмнено печели повече доверие сред избирателите.

В компанията "Омрон", произвеждаща медицински прибори, през последните години активно се работи над създаване на оптични устройства за идентифициране на личността.

За разработката на "Скенера на усмивката" са били необходими 2 години. На пазара той ще струва около 300-600 хиляди йени или 3300-6600 долара.