botevgrad.com: Д-р Филев, как ще коментирате изказването на зам.-министъра на здравеопазването д-р Емил Райнов, че през тази година държавата ще насочи повече средства в доболничната помощ, а съдбата на болниците ще трябва да решават общините?

Това е формата, под която се крие грешката в здравната реформа. Болници е имало и ще продължи да има в целия свят. На крак можеш да прекараш грип, хрема, ангина, но не и инфаркт, тежка сърдечна недостатъчност, белодробни заболявания, раждане, акушеро-гинекологични, очни  и други операции. Те не могат да се лекуват в домашна обстановка. Зад думите на зам.-министъра се крие идеята, че пацинетът в болницата струва скъпо, че добрата, отличната медицина се прави с много пари. Управляващите не жалаят да вложат тези пари в болничната помощ, а да ги вложат в доболничната, за да стимулират колегите да не пращат пациенти в болницата. Така ще се реализират спестявания от парите на здравноосигурените. Чрез осигуровките хората си плащат за правото да се лекуват в здравните заведения. Аз не вземам пари, когато преглеждам пациенти, в отделенията също не се плаща. Ако болният има някакви специални изисквания за скъпо струващи материали и консумативи, да му поставим очна леща, да му направим операция от херния с херниално платно и т.н., тогава той трябва да си плати. Лекарският труд, храната и всичко друго в болницата е безплатно. Държавата не може да прави геноцид спрямо пациента. Тя няма право да спира лечението му в болницата.
Държавните болници, като тази на МВР, Военномедицинска академия и други университетските болници, се финансират и от държавата, и от касата. С какво, питам аз, е по-различна работата в общинските болници, за да се финансират само от касата. В това няма логика. Университетските болници са най-големите консуматори на пари от касата. Ако едно общинско лечебно заведение заработва на година по два милиона лева, университетските болници получават десетки пъти повече. След като държавата е решила да бъде за едни майка, а за други – мащеха, нека да промени нормативната уредба така, че да даде възможност на общините да помагат на болниците. Ако общината поеме разходите на лечебното заведение за ток, вода и отопление, тогава то ще функционира спокойно - ще плаща прилични заплати, за да задържи способните кадри, а  жителите на общината ще получават медицински услуги на едно много виско ниво. В противен случай общинските болници са обречени.

botevgrad.com: Към момента МБАЛ обезпечена ли е с необходимите кадри?

Не можеш да задържиш добрите професионалсти, ако те не получават съответното възнаграждение. Именно от тази гледна точка в нашата болница има сериозни проблеми с редица специалисти в редица отделения. Така например двамата лекари в Детско отделение – едно изключително тежко отделение, една изключително тежка  специалност, са в пенсионна възраст. Всичките ни опити да намерим по-млад колега да оглави отделението са безуспешни. В доболничната помощ има педиатри, но нито един от тях не желае да работи в болницата, защото тук съотношението между заплата и положен труд е обратно поропорционално в това на доболничната помощ. В доблничната помощ няма дежурства, няма разположение, а паричното възнаграждение е в пъти по-голямо. Нещата не изглеждат така само с Детското отделение. Радвам се, че в много положителна светлина се развиха събитията около АГО. Завеждащ отделението - д-р Шуманов, е наистина много добър специалист, добър организатор със съвременни разбирания за развитието на медицината в неговата област. Резултатите от неговото назначаване не закъсняха. За февруари АГО е първенец с отчетени приходи по клинични пътеки над 39 000 лв. На персонала бе отпусната сума за допълнително материално стимулиране. Много сериозен приход отчете болницата през миналия месец. Това ни даде възможност да наградим още три отделения. Чест прави на колегите и специално на д-р Иванов, като шеф на Терапевтично отделение, че разпредели сумата между сестрите. Лекарите не получиха нито лев от тази сума. Това, от една страна, бе стимул за хората да работят, както и да им покажем, че ако се появят някакви пари, те ще им бъдат дадени, въпреки нуждите, които изпитва болницата от лекарства, апаратура и т.н. От друга страна - наблюдавах едно много интерсно явление. Разпоредих допълнителното материално стимулиране да не се разпределя поравно, а според вложения труд и умения. Болницата се превърна буквално в кошер. Много голяма част от тези, които не получиха пари, изкаваха открито недоволство си, въпреки че бяха с ясното съзнание, че с нищо не са допринесли за тези пари. На всички санитари също определихме сума от 50 лв., като награда за добре свършена работа.

botevgrad.com: Напоследък се коментира усилено, че в болницата няма анестезиолог. Действително ли МБАЛ не разполага с такъв специалист?

Анестезиолог има, но той не е на 24-часов непрекъснат режим на работа. Всички операции се извършват в нашата болница и то не само на болни от района, но и на хора, които са граждани на други общини. Това увеличава приходите ни от НЗОК. Наблягаме предимно на плановата оперативна дейност. В местната болница има пет оперативни специалности: обща хирургия, урология УНГ, АГО и офталмология. Петте отделения работят пълноценно. Затова свидетелстват увеличените приходи през февруари. Проблемът с липсата на анестезиолози не е само наш, а общонационален. На конкурсите за анестезиолози в университетските болници не се явяват кандидати. Няма и млади колеги, които искат да специализират анестезиология. Причините – ниско заплащане, тежък и отговорен лекарски труд.
През тази година НЗОК даде възможност на анестезиолозите и анатомопатолозите /последните са около 70 в цялата страна/ да работят на втори трудов договор, за да се покрият нуждите на болниците от такива специалисти.

botevgrad.com: Вярно ли е, че сте увеличили броя на работещите в администрацията?

Не е вярно. Не съм назначил нито един човек допълнително. Точно обратното. В рамките на една година съм съкратил над 120 човека, включително и административен персонал. Оказа се, че един човек от админстрацията не може да съвместява по няколко дейности. Този персонал не тежи на болницата. Той получава символични заплати в размер на 320 лв. За таково възнаграждение едва ли някой работодател може да намери качествен служител, който да съвместява по няколко дейности.
Аз пиша всичките писма за касата, защото нямам секретарка,  управлявам болницата, правя операции. Днес ми предстои оперативна интервенция, която ще продъжи до 22 часа, но получавам заплата само за управленската си работа. Тук искам да кажа, че увеличих заплатите на персонала с около 25 на сто. Моята не е мръднала, защото аз пожелах така. 

botevgrad.com: Скоро ОбС ще гледа отчета на болницата за миналата година. Какъв финасов резултат е реализирала МБАЛ за този период?

Финансовият резултат за миналата година е добър. От погасяването на заема до този момент се стремим да вървим напред с по-малки задължения.

botevgrad.com: Измина една година, откакто оглавихте болницата. Успяхте ли да съхраните надеждата, че ще се справите с нейното управление, въпреки трудностите и неприятния инцидент, който изживяхте?

Действително много направихме в болницата. Цялата е реформирана териториално, структурно, кадрово. Спечелила е много нови клинични пътеки. Има още някои неща, които трябва да свършим. Ще обърнем внимание на модерните опартивни методики с ендоскопска техника, ще купим нова апараратура. Благодаря на общината и на ОбС за помощта. Искам да изкажа и специална благодарност на г-н Тихомир Нинов, който дари апарат за електромиографско изследване на Неврологично отделение.
В болницата предстои да  бъде изградено ново перилно стопанство. Поръчали сме машините. Общината ще плати за тях 43 000 лв. Правим и асептична пералня, каквато няма в много други болници. В края на лятото в МБАЛ ще започнат сериозни ремотни дейности. Така че продължавам да вярвам в доброто бъдещето на ботевградската болница, въпреки трудностите и това, което преживях.