Лидерът в Примера Барселона смля с 6:0 Малага в среща от 28-ия кръг, играна в каталунската столица. "Блаугранас" разбиха тотално съперника, вкараха му шест гола и пропуснаха още десетина кристални положения, но приключиха с двама контузени футболисти. Туре Яя и Андрес Иниеста напуснаха с травми и вгорчиха празника на "Камп Ноу". Иначе попаденията за домакините реализираха Шави (19), Меси (25), Анри (32), Ето' (43 и 56) и Дани Алвеш (51). Успехът върна преднината на Барса от шест точки на върха. "Лос кулес" вече имат вкарани цели 84 гола в Примера от 28 мача (средно по 3 на среща) и са все по-близо до рекорда от 107 попадения на Реал от сезон 1989/1990.

Момчетата на Гуардиола излязоха с идеята за задължителна победа с оглед скъсената дистанция от преследвача Реал. Място в центъра на защитата на "блаугранас" намери младия Касерес поради отсъствието на Пуйол, Пике, Абидал и Милито. Гостите от Андалусия излязоха с нагласата да затвърдят добрите впечатления за себе си от началото на сезона, но бяха премазани.

Каталунската машина заработи с пълна сила още от първите минути и атаките към вратата на Гойтиа следваха една след друга. В третата минута бързонога акция позволи на Иниеста да стреля опасно от 20 метра, но топката беше избита в корнер от вратаря. В 14-ата Дани Алвеш качи кълбото на главата на Анри, но Тити стреля неточно от пет метра.  Последва шанс за бранителя Касерес, но изстрелът с глава беше отбит в корнер. В 19-ата минути Ето'о изведе хитро Шави в наказателното поле и капитанът на Барса в този мач стреля по земя покрай вратаря за 1:0. Три минути по-късно топката се разходи около дузпата на "бланкиасулес", а на Ето'о не му стигна крачка за отправи удар.

В 25-ата минута "Камп Ноу" стана на крака, за да приветства поредното магично попадение на Лео Меси. 21-годишният аржентинец овладя топката на тъчлинията, връхлетя с присъща бързина в наказателното поле, излъга двама защитници и удвои преднината с висок точен удар в ъгъла на вратаря.  Шоуто продължи с ново попадение в 32-рата минута. Шави изведе професорски Анри, французинът заобиколи с топка в краката вратаря и чукна кълбото в мрежата за класическо голово изражение. В 39-ата минута тимът на Тапиа имаше първа добра възможност за гол, но Елизеу не се ориентира в наказателното поле.

Само в последните пет минути каталунците сътвориха четири чисти голови положения. Най-фрапантното беше в 42-рата минута, когато Меси и Ето'о излязоха сами срещу вратаря Гойтиа, но аржентинецът вместо да подаде стреля и сгреши. Минута по-късно все пак голмайсторът на Примера се разписа. Шави изведе камерунеца и Саму промуши топката между краката на стража - 4:0. Като цяло до почивката на терена имаше само един отбор, който повече от заслужено оттегли на почивка с категоричен резултат.

Още в 46-ата "лос кулес" направиха нов пропуск, изпускайки кристална възможност. Шави стреля, вратарят изби в краката на Меси, който от три метра не успя да преодолее стража. В 49-ата стражът на Барса Виктор Валдес майсторски извади наглед голов удар с глава на Луке. В 51-вата минута пети гол в полза на домакините светна на таблото. Иниеста майсторски центрира към включилия се Дани Алвеш, който с елегантен прехвърлящ удар с глава продължи разгрома. Голяма вина за попадението имаше и защитата на Малага, която се подлъга от замахването на Иниеста и остави бразилеца да се отчете с красиво попадение.

Отбраната на андалуския тим нямаше време да се опомни. В 56-ата минута шут на Иниеста беше избит от вратаря, Тиери Анри пое топката и алтруистично подаде на открилия се Ето'о, който покачи фиестата на шеста степен. Тя беше арзвалена с принудителна смяна на Иниеста, която беше втора в мача след травмата на Туре Яя. До края на мача Малага се опита да омие чест от срама, но нямаше кой да завърши някои от добрите атаки. В каталунското нападение шанс за изяви пък получи младият Боян Къркич, който беше герой преди седмица. В 90-ата младият каталунец можеше да се разпише, но пропусна отлична възможност след пас на Меси. Крайното 6:0 дава свежа увереност на каталунците преди последните два решаващи месеца от сезона.