Барселона се класира по драматичен начин на финала на Шампионската лига, след като завърши 1:1 с Челси на "Стамфорд бридж" и отстрани съперника си с повече голове на чужд терен. Каталунците дочакаха звездния си миг в 3-ата минута на добавеното време, когато Андрес Иниеста с великолепен шут прониза Петер Чех и изпрати тима си на финала срещу настоящия носител на трофея Манчестър Юн.

Преди мача гостите имаха да решават далеч повече кадрови проблеми. Тиери Анри не можа да се възстанови от травмата в коляното, получена срещу Реал (Мадрид), и дори не попадна в групата. Вместо него, Хосеп Гуардиола постави като партньор на Меси и Ето'о в атака Андрес Иниеста. По-големите грижи обаче бяха в защитния вал, където отсъстваха и двамата титуляри Рафа Маркес и Карлес Пуйол. Това наложи централната двойка да бъде оформена от Жерард Пике и върнатия от халфовата линия Яя Туре. Мястото на котдивоареца в средата на терена пък зае младият Бускетс.

Старши треньорът на Челси Гуус Хидинк направи две промени в сравнение с първия двубой на "Камп Ноу". Като ляв бек се завърна Ашли Коул, а Босингва премина на обичайната си позиция отдясно. Никола Анелка пък измести от титулярния състав Джон Оби Микел, потвърждавайки прогнозите, че "сините от Лондон" ще изглеждат много по-офанзивно на собствен терен.

През седмицата много специалисти се изказаха по въпроса кой е по-облагодетелстван от нулевото равенство в Испания. Една част смятаха, че Челси пак ще се затвори в изчакване на фатална грешка в отбраната на съперника, а другите бяха на мнение, че нападението на Барса няма как да бъде спряно и домакините от самото начало ще търсят гол. Каквито и да са били намеренията на Хидинк, отборът му направи блестящ старт и в 9-ата минута вече водеше в резултата след зрелищно попадение на Микаел Есиен. Ганайският халф намери от въздуха топката малко пред наказателното поле и с бомбен шут я забоде във вратата на каталунците. Преди това Барса създаде кратко разбъркване в полето пред Чех, което се оказа и една от малкото опасности в полза на испанския тим за цялото полувреме.

Челси бързо се прибра след гола, но със забележителна лекота успяваше да спира набезите на гостите и да организира мълниеносни контраатаки. Адресатът на дългите подавания почти винаги беше Дидие Дрогба, който умело използваше физическата си сила, за да се пребори с Туре и Пике. Африканецът можеше да удвои в 23-ата минута, но стражът на Барса Виктор Валдес внимаваше и успя в последния момент да излезе и да изчисти в тъч. Малко по-късно дойде най-добрият период на Челси преди почивката. Само за минута лондончани на два пъти бяха близо до гола, но първо Валдес спаси удар на Дрогба от фаул, а след корнера Джон Тери стреля покрай вратата. При следващата атака на домакините Дрогба отново се измъкна беше задържан от Абидал, но главният съдия Том Хенинг Йовребо прецени, че нарушение няма.

Играта на Барселона беше до толкова разпокъсана, че Ето'о и Меси твърде рядко получаваха топката, а когато това ставаше, бранителите на Челси умело се подсигуряваха и не допускаха да се стигне до нещо опасно пред Чех. В средата на полувремето Дани Алвеш си изкара глупав жълт картон, което значеше, че ще пропусне евентуалния финал. Каталунците се опитаха да натиснат, но защитата на Челси действаше безпогрешно и почивката дойде при 1:0.

Двамата треньори не извършиха никакви смени и в началото на втората част събитията продължиха да се развиват в полза на Челси. Домакините печелеха борбата за първа топка и без да се увличат в разточителни разигравания, търсеха с дълги пасове Анлека и Дрогба.

ЧЕЛСИ - БАРСЕЛОНА 1:1 (1:0), общ резултат от двата мача 1:1
1:0 Есиен (9)
1:1 Иниеста (93)

ЧЕЛСИ (4-2-3-1): Чех; Босингва, Алекс, Тери, А. Коул; Балак, Есиен; Анелка, Лампард, Малуда; Дрогба (70 - Белети)
Старши треньор: Г. Хидинк
БАРСЕЛОНА (4-1-2-3): Валдес; Д. Алвеш, Пике, Туре, Абидал; Бускетс (86 - Къркич); Шави, Кейта; Меси, Ето'о, Иниеста
Старши треньор: Х. Гуардиола

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Есиен, Алекс (Челси); Д. Алвеш, Ето'о (Барселона)
ЧЕРВЕН КАРТОН: Абидал (Барселона - 66')
СЪДИЯ: Том Хенинг Йовребо (Норвегия)
СТАДИОН: "Стамфорд Бридж", Лондон