Ученици от ПГТМ „Христо Ботев”, ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”, ТПГ „Стамен Панчев” и ГПЧЕ „Алеко Константинов” се събраха днес в центъра на Ботевград, за да изкажат своя протест срещу матурите. Дванайсетокласниците бурно скандираха „Не на матурите!”, „Не сме ви опитни зайчета!”, "Може би последен ден е тоя, в който Вълчев за матури спомена!”. Те носеха и плакати със същите надписи.

По време на митинга се изказаха представители на различните училища. Пред своите връстници говори и дванайсетокласничката от Техникума Мария Цекова:

Събрали сме се, за да изкажем протеста си срещу несправедливостта, която днес намира израз в матурите. Събрали сме се да обявим желанието си за яснота и прозрачност. С този протест настояваме за реформи в образованието.

Казвам не на матурите, защото разполагаме с прекалено кратък срок за подготовка. Оценките ще се вписват в дипломите ни. Ако са слаби, това ще бележи бъдещето ни завинаги. Резултатите от матурите не отменят кандидат-студентските изпити във ВУЗ.

Не искаме матури, защото в профилираните гимназии не са предвидени достатъчно часове за подготовка по общообразователните предмети. Ще се наложи да ходим на частни уроци, за които родителите ни ще трябва да плащат. Затова съм категорично против матурите - заяви Мария Цекова.

Тя призова протестиращите да бъдат единни, за да постигнат целта си - отмяна на матурите и реформа в образованието.