Кризата може да свали цените на такситата. Компаниите от бранша отчитат отлив на клиенти и спад на оборота, съобщава "24 Часа".

За да си върнат пътниците, от една от най-големите фирми в София - "Такси-с-Експрес", обмислят да свалят цените с 10-15% към края на следващия месец.

Клиентите намаляват, отчетите за оборотите показват понижение с 30-35%, каза директорът на компанията Васил Славов.

От конкурента "ОК супертранс" обясниха, че засега не са обсъждали нищо свързано с цените. Има отлив на клиенти, ние сме в сферата на услугите и косвено кризата ни се отразява, обясни шефът на фирмата Людмил Лазаров. От третата по големина компания в столицата - "Радио си ви такси", обясниха, че ще реагират според решението на първите две.

"Нашите цени по принцип са по-ниски. Това е политиката на фирмата. Изчакваме да видим решението на другите две големи фирми и според него определяме с какъв процент да намалим тарифите", обясни директорът на компанията Ивайло Павлов. Кризата е намалила клиентите на компанията с около 50%. Най-сериозният спад е през нощта. Денем хората все пак хващали такси, но 1-2 часа след полунощ заявките заспивали. Редовните ни клиенти, които сме задържали, продължават да ползват услугите ни. Т.нар. случайни адреси обаче са намалени на 60%, каза Павлов. За да запази пасажерите си, фирмата наблягала на предоставянето на по-добра услуга.

Според шефа на националния съюз на превозвачите Румен Крумов решението за намаляване на цените не е най-доброто в кризата. Опасението му е, че подобна стъпка ще ощети дребните и самостоятелни участници на пазара и ще е за сметка на поддръжката и ремонтите на автомобилите. Свалянето на тарифите щяло да удари шофьорите, които изплащат лизинг и кредити. Те щели да натрупат неплатени осигуровки.

Решението на "Такси-с-експрес" не би мотивирало останалите участници на пазара, прогнозира Крумов и уточни, че браншовата организация не дава указания за ценовите действия на компаниите. Тъй като и сега тарифите не съответствали на разходите, свалянето им не отговаряло на ситуацията. Тарифите в столицата изоставали. Във Варна, където са по 90 ст. - 1 лв. за километър, например, били по-оптимални.